# # # # # # # # # #

R26 - Cabanes


  • Distància (Km): 23.00
  • Desnivell (m): 161
  • Tipus: Iniciació


Vídeos


Població

Cabanes va ser fundat en època romana com una mansió de la via Augusta. No obstant això, la població actual va nàixer l'any 1243 com a poble del districte foral de Miravet. Tres segles després van annexionar-se al terme els castells d'Albalat i Miravet, fet que explica les torres de l'escut. Està situat a uns 10 quilòmetres de la mar, en la comarca de la Plana Alta, i arriba fins al poblat marítim de la Torre la Sal. Per l'altra banda, el terreny que rodeja el municipi és muntanyós, ja que Cabanes està a la part alta d'un tossal, a 294 m d'altitud.

De Miravet i Albalat ja solament queden les ruïnes, encara que la història romana viva entre la gent de la comarca. S'hi conserva l'antiga església d'Albalat i la fortalesa de Santa Maria de l'Assumpció. D'altra banda, de Miravet encara podem observar la torre de l'homenatge i l'església de Sant Martí i de Sant Bartolomeu. Però no són els únics monuments religiosos de Cabanes. També pot visitar-se l'ermita de Santa Àgueda i de Santa Llúcia, situades dins d'un vall al desert de les Palmes. No passarà desapercebuda l'església de Sant Joan Baptista, ja que és un dels grans temples de la diòcesi, i la façana barroca de l'edifici, del segle XVIII, et cridarà l'atenció.

De l'època romana queda encara en peu l'arc romà, que va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional l'any 1931. Es creu que va ser construint en el segle II i travessava la via Augusta. Les primeres dades del castell de Miravet consten de l'època del Cid Campeador, qui el va conquerir l'any 1091, de forma fallida, ja que la conquesta als moros no va consolidar-se. També queden visibles quatre torres de vigilància antigues: la torre de la Sal, al costat de la platja; la torre Carmelet, declarada Bé d'Interès Cultural; la torre del Carmen, coneguda també per torre Máñez i situada a la ribera de Cabanes; la torre dels Gats, situada al camí de les Torres.
Cabanes compta, a més, amb paratges naturals dignes de visitar, com ara el parc natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, un dels aiguamolls amb major extensió de Castelló. Amb un valor paisatgístic enorme, questa zona humida serveix de llar per a moltes espècies d'aus aquàtiques.

Com a quasi tota la Comunitat Valenciana, a Cabanes són especialistes en paella, i no te'n pots anar sense provar-la. A més també són professionals de la rebosteria i hi són famoses les coques d'ametla. A Bar-Restaurant l'Hostal (Plaça els Hostals ) tenen un menú extens en el que pots degustar els seus plats casolans. Si vols fer una pausa a la meitat de la ruta per reposar forces amb un bon esmorzar, et recomanem Restaurant Casa Carmen (Calvari, 36).
Pots fer nit a Cabanes, en un hotel senzill i a un preu molt assequible: Hotel la Cava (Carrer Cava, 42). Si vols un lloc un poc més familiar i tranquil, et recomanem Casa Rural Rosa (Carrer Sant Josep, 11), un establiment acollidor en el centre del poble.


Punts d'interès de la població

- Ermita de Santa Àgueda i Santa Llúcia: situada en una vall del desert de les Palmes.
- Església de Sant Joan Baptista: façana barroca del segle XVIII. És un dels temples de la diòcesi.
- Arc romà: construït en el segle II, en plena via Augusta. Actualment, fora del poble però connectat per una carretera.
- Castell de Miravet: amb jaciments prehistòrics, però les dades històriques daten de la conquesta del Cid Campeador.
4 torres de vigilància antigues: la torre de la Sal, al costat de la mar; la torre Carmelet, declarada Bé d'Interès Cultural; la torre del Carmen, coneguda també per torre Máñez i situada a la ribera de Cabanes; la torre dels Gats, situada al camí de les Torres.
- Parc natural del Prat de Cabanes-Torreblanca: l'aiguamoll de major extensió de Castelló.


Ruta

Per Cabanes et proposem una ruta de nivell d'iniciació, un passeig pels voltants d'aquest municipi que no durarà més d'una hora. 23 quilòmetres de ruta por davant que et portaran pels pobles propers. Gaudeix del camí, que no presenta trams durs, i contempla el paisatge que t'acompanya, que es compon en gran part d'extensions d'oliveres.
Eixim de Cabanes per carretera favorable direcció Vall d'Alba El camí presenta una pujada lleu però que no et suposarà cap esforç, ja que el pendent és mínim. Una vegada passes aquest poble, dirigeix-te cap a l'esquerra pel camí vell d'Atzeneta. Durant aquest tram de pujada arribaràs al punt més alt, a tan sols 363 m d'altitud, i el tram següent fins a Benlloch ja es presenta de baixada. Agafa la carretera paral3lela a la CV10, que et portarà direcció sud, novament cap a Cabanes.


Punts d'interès de la ruta

- Vall d'Alba: municipi que pren el nom de l'alqueria Alba musulmana. Actualment els quasi 3.000 habitants viuen de l'agricultura, especialment del vinyer, l'ametler i l'olivera.

- Església parroquial de l'Assumpció de la Nostra Senyora - Benlloch: aquesta església està situada en ple centre urbà, amb 25 metres d'altura i a la qual cal accedir-hi per 150 escalons. Construïda en el segle XVII amb un estil renaixentista i algunes solucions gòtiques a la volta. El campanar té una de les campanes més antigues de la Comunitat Valenciana.


Gastronomia

- Bar-Restaurant l'Hostal (Plaça els Hostals): menú casolà i amb plats tradicionals per 15 euros.
- Restaurant Casa Carmen (Calvari, 36): bar esportiu ideal per parar a reposar forces durant la ruta.


Allotjament

- Hotel la Cava (Carrer Cava, 42): hotel senzill i tranquil en el centre de Cabanes.
- Casa Rural Rosa (Carrer Sant Josep, 11), un establiment acollidor en el centre del poble.

Descàrregues