Gastronomia


El fet que Castelló siga una província muntanyosa banyada per la mar la dota de tots els ingredients per a una molt rica i variada gastronomia.

LA GASTRONOMIA EN ZONES DE COSTA

L'arròs, les verdures, el peix i el marisc són els elements fonamentals de la cuina de la nostra costa. Difícilment es comprén una celebració de quasevol tipus sense l'emblemàtica paella.

La paella valenciana, la paella marinera, la paella mixta, l'arròs a banda, l'arròs negre (rep aquest nom per la tinta del calamar), la paella de verdures, l'arròs caldós, l'arròs al forn, l'arròs amb col, etc. són plats que tenen aquest cereal com a element bàsic.

El peix blanc i blau, en totes les seues varietats, i el marisc poden degustar-se en tota la Costa de Castelló i són innombrables les receptes que tenen de base l'exquisit sabor dels fruits de la mar.

 

LA GASTRONOMIA EN ZONES D'INTERIOR

La tradicional matança del porc, celebrada en gener, era antigament la base de l'aliment de la gent de l'interior de la província. Encara hui en dia es continua amb aquesta tradició, que és un autèntic ritual i punt de partida de plats molt variats. El pernil i els embotits, ben curats, són els productes estrella elaborats desprès de la matança.

Les llonganisses, botifarres, les fritures i els guisats de tota mena són els protagonistes a l'immensa majoria de cuines. També són molt coneguts els tradicionals tombets, elaborats a base de carn i acompanyats amb cargols de muntanya (molt típics i saborosos), bolets (abundants als nostres pinars) i verdures.

Especialment típica de la nostra província és l'olla, que té moltes varietats; en alguns casos, producte de la tradicional matança, junt amb un bon nombre de verdures.

Un altre plat obligat de la província és la carn a la brasa, principalment procedent del xai, que pastura en llocs plens d'herbes aromàtiques, i el bestiar boví que es cria en les zones de l'interior. Les clàssiques costelles de porc a la brasa o el suculent anyell al forn són plats de primer magnitud i indispensables en qualsevol taula durant totes les estacions de l'any.

 

LES NOSTRES FRUITES I VERDURES

La fruita més extesa a les terres castellonenques és, òbviament, la taronja, i amb ella, els productes de l'hort: pomes, cireres, peres, melons... molt diferents segons l'estació de l'any.

Especialment populars són les cireres de la zona del Palància i Espadà, de sabor exquisit. Estes dues comarques són riques en arbres fruiters de secà que formen part important de la seua economia.

L'horta de Castelló, extesa de nord a sud tot al llarg de la costa, ha donat a la cuina una aportació decisiva. Ací es consumeixen diàriament els llegums més diversos, que en molts casos són, fins i tot, base d'una alimentació suau i natural que suposa l'eix del que popularment es coneix com "dieta mediterrània". La carxofa de Benicarló, amb denominació d'origen, n'és un bon exemple.

 

ELS DOLÇOS

Existeix també una profunda tradició pastissera i de rebosteria, sempre present en qualsevol taula.

La varietat de pastes salades és important, amb modalitats diferents segons els municipis. Solen presentar-se farcides de verdures, carn i fins i tot, de vegades, marisc.

Les pastes dolces són típiques en dates assenyalades com ara Pasqua, Festes d'agost, festes locals o Setmana Santa. Normalment es combina la pasta amb nous, cabell d'àngel, moniato, mató i altres varietats.

Existeixen quasi bé tantes modalitats de pastes com poblacions hi ha a la província de Castelló, quina d'elles més saborosa, i en la majoria dels casos, pròpies de cada celebració tot al llarg del calendari anual.

 

ELS VINS

A més a més, Castelló és terra de bons vins i, en els darrers anys, la producció i elboració cuidada de bones begudes procedents dels nostres ceps ha augmentat, conservant-se així mateix un excel·lent vi afruitat, misteles aromàtiques, anisats com ara absentes i cassalles fetes a base de diferents combinacions i licors, entre els més coneguts el Carmelità, elaborat pels pares carmelites als seus cellers de Benicàssim.