# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R19 - Eslida


  • Distància (Km): 74.00
  • Desnivell (m): 1325
  • Tipus: Mitja


Vídeos


Població

A la falda de la muntanya del Castell, en el centre de la serra d'Espadà, està Eslida, un xicotet municipi pertanyent a la comarca de la Plana Baixa. Els orígens de la localitat es remunten a l'època romana, fins que va acabar en mans del poble musulmà, qui van propiciar el desenvolupament de l'agricultura introduint-hi nous cultius, com ara la carxofa, l'albergínia, la pebrera o la tomaca. A més, van ampliar-se les muralles i el castell, i va incentivar-se la indústria de la seda. Va esdevenir un lloc de gran prestigi pel desenvolupament cultural i religiós, i va convertir-se en el centre intel·lectual islàmic del regne. Després de la reconquesta de Jaume I, Eslida va passar a pertànyer als ducs de Medinaceli. Posteriorment aquest municipi va tenir un paper important i va participar activament en la revolta morisca del 1526. Anys més tard, va tindre lloc l'expulsió total dels moriscs, i Eslida va quedar despoblada. Solament quatre anys després, la localitat va rebre Carta de poblament perquè poguera ser repoblada de nou. En el segle XVIII van ser descobertes les mines de cinabri, que a dia d'avui segueixen treballant-se. En aquest mateix segle va construir-se l'església del Salvador, on conviuen el barroc i el rococó, i l'ermita del Calvari, datada també del segle XVIII i al costat de la qual trobem un dipòsit que guarda un retaule ceràmic de la Verge de la Cova Santa. El castell d'Eslida corona el poble, al cim d'un penyal, del que avui solament queden les restes del que va ser un dels únics exemplars de torre musulmana de planta triangular. Al llarg de tot el terme trobaràs un gran nombre de fonts d'aigües medicinals: font de les Fosques (als afores d'Eslida i rodejada d'un entorn natural), la font de Sant Josep (més al nord, per la CV 223) i la font Matilde (al barranc de Xóvar).
De la gastronomia del poble podem destacar l'olla del poble o l'olla de col, a més de les saboroses carns, la típica paella de pollastre i conill i els deliciosos dolços, com ara les "escudellaes". Si al llarg de la teua ruta vols fer una parada, el lloc ideal és Restaurant Sierra Espadán (Crta. Artana, 17), un típic lloc de trobades cicloturistes on podràs provar les seues delicioses carns. Si prefereixes menjar d'entrepà i tapes pots anar a Bar l'Àngel (Carretera Aín, 17). I si el que busques és un típic lloc de tracte familiar on menjar una deliciosa olla de col, no dubtes a anar a Bar Restaurant Paquita (carretera Aín, 28).

Allotjar-te en aquest municipi serà una bona opció, ja que podràs gaudir de la increïble naturalesa del voltant en plena serra d'Espadà. La Casa Rural Sierra de Espadán (carrer camí fons) t'ofereix un bon allotjament per a grups de fins a 6 persones. A solament 3,6 quilòmetres pots allotjar-te a l'acollidor alberg El Diablo de la Peña (Avinguda de Càceres, 9. Caín).


Punts d'interès de la població

- Església del Salvador (Carrer el Salvador, 2): construïda en el segle XVIII, hi conflueixen l'estil barroc i rococó.
- Ermita del Calvari: del segle XVIII i al costat de la qual trobem un aljub que custodia un important retaule ceràmic.
- Castell d'Eslida: al cim d'un penyal que va ser un exemplar únic de torre musulmana de planta triangular. Avui dia solament en queden les ruïnes.
- Fonts: de les Fosques, font de San Josep i la font de Matilde.


Ruta

Casi 74 quilòmetres de ruta creuant d'est a oest la part sud de la serra d'Espadà. La ruta comença en el centre d'Eslida direcció Artana per la CV 223. Durant els primers 15 quilòmetres no hauràs de fer un gran esforç, ja que és carretera de baixada. Una vegada hages arribat a la Vilavella, que és un tram pla, comencen més de 16 quilòmetres de pujada fins a arribar al port del Marianet. La part més plana d'aquest tram, i on podràs reposar-te abans de pujar el port, és a la Vall d'Uixó. Arribaràs al cim del port, a 434 m d'altura, per l'interior de la serra, on podràs gaudir de la increïble arbreda de sureres que t'envolta. Baixant el port en direcció a Assuévar et trobaràs amb una xicoteta pujada que te traurà de l'interior de la serra per encaminar-te a Soneixa per la CV 230. Des que passes el poble fins que arribes a Geldo aniràs per una carretera plana paral·lela a l'autovia mudèjar (A-23). Pot ser que aquest tram et resulte més avorrit pel paisatge que t'envolta però, quan passes Sogorb pel quilòmetre 49, tornaràs a endinsar-te al parc natural i podràs gaudir de la increïble flora que et brinda aquest paratge. La carretera d'entrada a la serra d'Espadà és favorable, però poc després t'enfrontes a quasi 10 quilòmetres de pujada fins arribar al Port d'Almedíxer, un port de 1a categoria que requerirà el teu esforç i bona forma física. Quan corones el cim pots recuperar-te d'aquest tram dur per la carretera de baixada, que et deixarà de nou a Eslida i amb la que hauràs completat la ruta.


Punts d'interès de la ruta

- Església de Sant Joan Baptista - Artana (Km 4,7): construïda a la fi del segle XIX sobre el que va ser la primigènia mesquita medieval. L'exterior de l'església té una decoració sòbria que contrasta amb la capella barroca de l'interior. Curiosament dins de l'església pot trobar-se una làpida musulmana amb inscripcions que veneren Al·là i Mahoma.
- La Vall d'Uixó (Km 20): situada en una vall a pocs quilòmetres de la costa mediterrània, amb més de 30.000 habitants. El pas de la història i la importància de la ciutat en l'època romana ha deixat nombrosos monuments visitables, com ara el castell, les antigues torres de vigilància, més de set ermites i una església, a més d'un important patrimoni històric situat a les coves de Sant Josep.
- Assuévar (Km 37): situat al sud-est de la serra d'Espadà, enclavat en un vessant. Tres llocs d'interès que pots visitar a Assuévar són el castell, que encara s'hi manté en peu; l'església parroquial datada del segle XVII; i els forns de mercuri, tota una prova de la tradició minera de la població.
- Ermita de Sant Cristòfol- Castellnou: ermita catòlica datada del segle XV amb una composició i un estil similar l'ermita de Sant Antoni de Pàdua. Cada 3 de maig s'hi celebra la festivitat de la Santa Creu i tots els veïns visiten el temple per passar-hi el dia. La part més increïble de l'ermita són les vistes, la impressionant panoràmica de la naturalesa i els pobles.
- Port d'Almedíxer: carretera que uneix Castellnou amb Aín. Una carretera en un estat perfecte i sense tràfic que presenta grans complicacions pels elevats desnivells de les rampes. El port està envoltat per boscos i pel barranc de la serra d'Espadà.
- Aín (Km 69,3): xicotet municipi proper al cim Espadà, envoltat de muntanyes elevades i escarpades. El castell, malgrat estar pràcticament en ruïnes, manté una part en peu, des d'on es té una panoràmica magnífica de la serra. Al llarg de tot el casc històric et trobaràs amb innombrables fonts.


Gastronomia

- Restaurant Sierra Espadán (Crta. Artana, 17). Ideal per fer una parada durant la ruta. La seua especialitat són les carns a la brasa.
- Bar l'Àngel (Carretera Aín, 17): serveixen entrepans i tapes.
- Bar Restaurant Paquita (Carretera Aín, 28): lloc típic on destaquen l'olla de col i la paella.


Allotjament

- La Casa Rural Sierra de Espadán (carrer camí fons): ideal per a grups de persones en plena serra.
- El Diablo de la Peña (Avinguda de Càceres, 9. Caín). Acollidor alberg a poc més de 3 quilòmetres d'Eslida.

Descàrregues