# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R28 - Benicàssim


  • Distància (Km): 16.30
  • Desnivell (m): 304
  • Tipus: Iniciació


Vídeos


Població

La ubicació i l'evolució històrica singular doten d'un ampli patrimoni artístic a Benicàssim, i per això es pot gaudir d'aquest municipi durant tot l'any i l'economia de la zona es basa en el turisme.

Retrocedim fins als anys abans de la Reconquesta, quan Benicàssim tenia un castell, del qual es desconeix com va ser destruint, que constituïa un dels feus àrabs més importants del territori. Després de la Reconquesta de Jaume I, el castell va passar per mans de nombrosos senyors, evidència de la importància geogràfica de la zona. L'any 1603 rep la carta de poblament per ser repoblada després dels abundants atacs dels berberiscos, però els resultats no van ser els esperats i solament va haver-hi quatre xicotetes zones d'assentament: dos a les muntanyes, un a les terres fèrtils i un nucli mariner enfront de la torre de Sant Vicent. No va ser fins l'any 1769 quan Benicàssim va començar a considerar-se un poble després de la construcció de l'església Sant Tomàs de Villanueva, i per aquest motiu la població va mudar-se dels afores cap al centre. L'església és visitable actualment i podem admirar-hi l'estil neoclàssic i la decoració de l'interior de la mà de Camarón. A partir del segle XIX, l'evolució de Benicàssim ha sigut espectacular gràcies al turisme. Des de la construcció de la primera vila d'estiu fins a l'actualitat, ha esdevingut una de las poblacions turístiques per excel·lència. A peu de platja podem gaudir de les Viles, zona que va crear-se a la fi del segle XIX per famílies valencianes com a lloc de residència d'estiu. Actualment, a part de les 51 viles construïdes, podem trobar d'hotels, restaurants, càmpings…
A banda del patrimoni arquitectònic, a Benicàssim podràs gaudir del desert de les Palmes, un parc natural situat a l'interior en el qual hi habiten centenars d'espècies autòctones. És una regió muntanyenca, ja que es troba a la serra del desert de les Palmes, fet que contrasta amb les planícies costaneres. I per descomptat, a Benicàssim podràs gaudir de les increïbles platges que donen la benvinguda a milers de turistes cada any, de les quals destaquem la platja de Voramar, espai des d'on podem contemplar les Viles.

Si eres assidu dels festivals, aquest també és la teua destinació. Benicàssim és la seu durant els mesos d'estiu de dos dels festivals de música més multitudinaris del país. Al juliol, el FIB acull durant quatre dies als amants de la música independent, mentre que el Rototom, a l'agost, reuneix als fans de la música reggae.

Siga quina siga l’època en la que decidisques visitar Benicàssim, tens una àmplia oferta de restaurants i allotjaments. Nosaltres t'aconsellem Voramar (Edifici Pilar Coloma, 1), ja siga per allotjar-te com per degustar la millor cuina mediterrània. Gaudeix del seu tracte familiar i de les habitacions en un lloc privilegiat. Un poc més a l'interior, dins del centre urbà del poble, també pots gaudir de l'extensa carta i d'un exquisit menú per 35 € a El Mercado Gin & Bar (Carrer Secretari Chornet, 25). Si eres més d'entrepans o només pots fer una parada per esmorzar, et recomanem sense cap dubte Nou Cafè (Carrer Bad Salzdetfurth, 0) on compten amb una extensa carta d'entrepans dignes de provar. Per passar una estada de luxe al costat del mar et proposem Thalasso Hotel El Palasiet (Pontazgo, 11) on podràs gaudir de les luxoses instal·lacions mirant al mar. A un preu molt més assequible podràs allotjar-te a l'Hotel Bersoca (Gran Avinguda Jaume I, 217), a cinc minuts de la platja i on podràs menjar deliciosos plats casolans.


Punts d'interès de la població

- Església de Sant Tomàs de Villanueva: Iniciativa de Pérez Bayer en el segle XVIII. D'estil neoclàssic i decorada amb quadres de Camarón.
- Torre de Sant Vicent: antiga torre de vigia construïda en el segle XV.
- Les Viles: construïdes des de finals del segle XIX amb una gran bellesa arquitectònica. 51 viles que poden veure's amb la ruta de les Viles.
- Desert de les Palmes: parc natural a l'interior amb un gran nombre d'espècies autòctones. Des de la serra podem observar les planícies costaneres.
- Platja Voramar: una de les platges més famoses de Benicàssim des de la que podem veure les Viles.


Ruta

A Benicàssim t'oferim una ruta senzilla per la qual podràs gaudir dels paisatges costaners. Un passeig pel litoral mediterrani pel que aniràs pràcticament al nivell de la mar. Només 16 quilòmetres de ruta per un camí que et portarà quasi fins a Orpesa i que recorreràs de tornada per arribar de nou al punt de partida. La ruta comença en el centre del poble i, seguint l'avinguda de Barcelona, agafaràs la via Verda Orpesa-Benicàssim de la dreta, que et portarà per la costa durant la resta del trajecte. Com que la carretera està a pocs metres del nivell de la mar, els pendents que et trobaràs durant la ruta no seran molt exagerades i podràs superar-les sense grans esforços. Arribaràs al punt més alt de la ruta quan puges un xicotet port a l'altura de la urbanització Tossal Natural, on et trobaràs a 61 m d'altura. Baixaràs ràpidament aquest port per trobar-te de nou a escassos metres de la platja. En el quilòmetre 8 hauràs arribat a Orpesa, a 8 m escassos d'altura i recorreràs el mateix camí de tornada per tornar de nou a Benicàssim.


Punts d'interès de la ruta

- Urbanització Tossal Natural (Km 5,5): enclavament privilegiat a la vora de la Mediterrània. En primera línia de platja poden trobar-se habitatges privats situats en un entorn idíl·lic.

- Orpesa (Km 8): Orpesa no compta amb arquitectura civil ni religiosa important però, no obstant això, és un dels pobles amb més turisme de Castelló gràcies a les platges i al complex vacacional Marina d'Or.


Gastronomia

- Voramar (Edifici Pilar Coloma, 1): conegut per la seua especialitat en arrossos. Increïble ubicació amb vistes a la mar.
- El Mercado Gin & Bar (Carrer Secretari Chornet, 25): extensa i variada carta, a més d'oferir un exquisit menú per 35 €.
- Nou Café (Carrer Bad Salzdetfurth, 0): ideal per a esmorzars o dinars d'entrepans. Extensa carta de deliciosos entrepans.


Allotjament

- Voramar (Edifici Pilar Coloma, 1): hotel familiar en una zona privilegiada en primera línia de platja.
- Thalasso Hotel El Palasiet (Pontazgo, 11): hotel de luxe en primera línia de platja.
- Hotel Bersoca (Gran Avinguda Jaume I, 217): a 5 minuts de la platja, amb preus molt més assequibles i una cuina casolana i tradicional.

Descàrregues