Vídeos
Població
Pertanyent a la comarca de l'Alt Palància, Castellnou està entre la serra d'Espadà i la serra Calderona, i per això compta amb un terreny molt irregular i escarpat, encara que sense grans altituds. Van ser els moriscs qui li van posar el nom amb el que ara mateix coneixem aquest municipi però, anteriorment, el territori va ser ocupat pels romans, que van construir el castell de Castellnou, el qual va formar part de la xarxa defensiva de Sogorb. Ha passat per diverses reestructuracions, la primera pels musulmans i la segona, en el segle XV, segons els paràmetres del Renaixement.
Va ser un territori reconquerit i repoblat per aragonesos, catalans i navarresos en el segle XV, i per això Castellnou és un centre de convergència de cultures, a més de ser la porta al parc natural de la serra d'Espadà.
A part de les dues ermites que trobem de camí al Monte Calvario (Sant Antoni de Pàdua i Sant Cristòfol) no has de deixar passar l'església dels Sants Reis, construïda entre el 1600 i el 1700, encara que ha sigut reconstruïda recentment. Es troba a la plaça del Olmo, anomenada així pel gran om que la presideix i que va ser plantat amb motiu de la Constitució de Cadis. Amb molts anys d'història també trobem la torre de Mal Pas, construïda en època romana. La trobem en un turó proper a Castellnou, de camí a Sogorb. D'origen més tardà, de l'època musulmana, trobem en ple casc urbà la Cisterna, des d'on també pot observar-se part de la muralla. Aquest monument s'utilitza per embolar el bou durant les festes taurines que el municipi celebra la segona quinzena d'agost. És un tret característic d'aquest xicotet municipi, de poc més de 1000 habitants, trobar-se al llarg dels carrers moltes fonts, com ara la font del Peco, la del Pelao, la del Piojo, la del Tano, Bruteras o la del Lugar.
No pots anar-te'n sense provar l'olla de col, el plat típic de Castellnou, o els embotits i els formatges. Perquè pugues gaudir-hi de la increïble gastronomia, et proposem alguns dels millors restaurants de la zona: Restaurant As de Copas (Avinguda Maestro Augusto Miguel, 19), amb cuina casolana. Altres dos restaurants típics del poble on et sentiràs com a casa són Bar Gimeno (Portal, 2) i Bar la Plaza (Plaça de l'Ajuntament, 2).
Per passar aquí el cap de setmana i que pugues descansar després de les rutes, et proposem diverses opcions d'allotjament. Relax, naturalesa i suites luxoses és el que trobaràs a la Masia Durba (Carrer Castellnovo S/N). Si viatges en grup, pots llogar la Casa Araceli (Carrer Calvario, 23) en ple centre urbà. Per un preu molt assequible també pots allotjar-te en grup a la Casa Rural El Castillo (Carrer el Castillo, 4).
Punts d'interès de la població
- Castell de Castellnou, d'origen romà, va formar part de la xarxa defensiva de Sogorb. Va ser reconstruït pels musulmans i, més tard, en el segle XV, amb un estil renaixentista.
- Ermita de Sant Antoni de Pàdua i Ermita de Sant Cristòfol: situades en l'ascens al Monte Calvario i al cim d'aquest, respectivament.
- Església dels Sants Reis: situada a la plaça del Olmo, data del segle XVIII, encara que ha sigut reestructurada recentment.
- Plaza del Olmo: rep aquest nom pel gran om que la presideix, plantat amb motiu de la Constitució de Cadis del 1812.
- Torre de Mal Pas: torre datada de l'època romana que es troba al cim del turó que uneix Castellnou amb Sogorb.
- La Cisterna (Carrer Comandante Pérez): d'origen musulmà i situada en ple casc urbà, conserva encara algun tram de la muralla que la rodejava.
Ruta
Una vegada que hages aconseguit completar les rutes d'iniciació, et proposem seguir millorant amb una ruta de nivell mitjà, de 57 quilòmetres, que et portarà pels boscos de la serra d'Espadà i per les vores tant de l'embassament del Regajo com del riu Palància. Calfa durant els primers 5 quilòmetres des de l'eixida de Castellnou per fer front als més de 5 quilòmetres següents de pujada del Port d'Almedíxer. Aquí, en plena serra d'Espadà, hauràs culminat el punt més alt de la ruta, a 806 m d'altura. Ara et toca baixar tots els quilòmetres que has fet de pujada per la CV 223, que et portaran fins a l'Alcúdia de Veo, on se't presenta una zona amb carretera molt favorable que no et suposarà cap complicació. Ix del poble per la CV 215 i prepara't per al port de la Nevera. Si has superat el primer port sense complicacions, aquest no se't resistirà, ja que presenta menys inclinació i menys altitud. Els 5 quilòmetres de baixada següents et portaran a Algímia d'Almonesir, on podràs recuperar-te i descansar les cames per terreny pla. A partir d'aquest punt, i fins al final de la ruta, la carretera es torna més escarpada i irregular, però l'increïble paisatge de secà on predominen els ametlers i les oliveres et faran la ruta molt més agradable. Exceptuant les lleus pujades de sense dificultat, quasi tot el camí de tornada a Castellnou és de baixada, passant pels pobles de Matet, Gaibiel, Navaixes i Sogorb. Una vegada passes el riu Palància, hauràs de fer l'últim esforç per superar la zona de pujades de poc més de 2 quilòmetres que et portarà de nou a Castellnou.
Punts d'interès de la ruta
- Port d'Almedíxer: carretera que uneix Castellnou amb Aín. Una carretera en un estat perfecte i sense tràfic que presenta grans complicacions pels elevats desnivells de les rampes. El port està envoltat per boscos i pel barranc de la serra d'Espadà.
- L'Alcúdia de Veo (Km 20,1): localitat situada en ple cor del parc natural de la serra d'Espadà.
Gràcies de la seua ubicació hi trobem un terreny muntanyenc poblat de grans extensions de bosc. Pel que fa al patrimoni, poden visitar-se les tres esglésies que es troben al poble, i el castell que roman en peu.
- Algímia d'Almonesir (Km 30,9): municipi enclavat en el vessant occidental de la serra d'Espadà, la qual cosa fa que siga un territori escabrós i de grans altures. A part dels monuments religiosos que s'hi troben, hi ha una gran varietat de llocs naturals d'interès que mereixen ser visitats.
- Ermita de Santa Bàrbara - Matet (Km 35,1): catalogada com Bé de Rellevància Local, la trobem al cim d'un monticle rocós. Construïda de maçoneria blanca i reconstruïda l'any 1988.
- Sogorb (Km 51,9): situat a l'Alt Palància, entre la serra Calderona i la serra d'Espadà. Actualment encapçala la diòcesi de Sogorb-Castelló i el seu important patrimoni arquitectònic li ha servit per ser nomenada Bé d'Interès Cultural. Els quasi 10000 habitants de la localitat gaudeixen de quatre grans esglésies a més de conservar una part de l'antiga muralla i el castell.
- Ermita de Sant Cristòfol- Castellnou (Km 57): ermita catòlica datada del segle XV amb una composició i un estil similar l'ermita de Sant Antoni de Pàdua. Cada 3 de maig celebra la festivitat de la Santa Creu i tots els veïns visiten el temple per passar-hi el dia. La part més increïble de l'ermita són les vistes, la impressionant panoràmica de la naturalesa i els pobles.
Gastronomia
- Restaurant As de Copes (Avinguda Maestro Augusto Miguel, 19): cuina casolana
- Bar Gimeno (Portal, 2): bar típic del poble amb plats típics i plats combinats.
- Bar la Plaza (Plaça de l'Ajuntament, 2). El bar de sempre, amb menjar típic en plena plaça de l'Ajuntament.
Allotjament
- Masía Durbá (Carrer Castellnovo S/N). Un allotjament quasi de luxe on poder relaxar-te en plena naturalesa.
- Casa Araceli (Carrer Calvario, 23): ideal per a viatges en grup. Situat en ple casc urbà.
- Casa Rural el Castillo (Carrer el Castillo, 4): capacitat per a 8 persones per un preu molt assequible.