# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R15 - Villamalur


  • Distància (Km): 40.40
  • Desnivell (m): 1125
  • Tipus: Iniciació


Vídeos


Població

En el cor del parc natural de la serra d'Espadà ens trobem amb Vilamalur, un xicotet municipi de l'Alt Millars que no arriba als 100 habitants. No obstant això, no hauries de deixar-lo passar, ja que la situació geogràfica del poble és increïble i tindràs el privilegi de gaudir-hi del parc natural, dels camps i dels barrancs des del cim de la muntanya. El seu característic relleu accidentat, però poc exigent, t'oferirà una ruta de dificultat baixa per les carreteres de la zona, durant la qual podràs respirar l'aire pur dels boscos de pins, alzines i sureres.

Els orígens exactes de la població són desconeguts, encara que, després de diverses investigacions, la fundació s'atribueix a l'existència d'una alqueria musulmana. Aquest fet queda recolzat pel castell Vilamalur, situat al cim de la muntanya i d'estil musulmà. Construït en els segles X-XIII, conserva avui dia la muralla que l'envoltava, però també podem trobar-hi restes d'origen cristià, ja que va ser reformat després de la reconquesta. A diferència de la resta de poblacions de la província de Castelló, aquest xicotet poble no va experimentar cap creixement demogràfic durant el segle XVIII, fet que ha causat el decreixement de la població fins avui dia.

D'entre el paisatge natural de la zona, podem visitar la Nevera Quatre Camins, un dipòsit de neu construït en el segle XVII amb el propòsit d'emmagatzemar-la i poder comercialitzar-la durant els mesos posteriors. No has de perdre't tampoc les vistes que ofereix la muntanya el Tajar, des d'on es pot veure's la serra d'Espadà, la mar Mediterrània, el Penyagolosa, la serra de Javalambre, la serra Calderona i el cim de la Ràpita. Pots també fer senderisme per la rambla de Vilamalur, una ruta entre muntanyes que també disposa de berenadors i paellers.

Si decideixes triar la ruta per Vilamalur, pots fer una parada per recarregar piles en el Bar El Hogar (Plaça Concejo, 1), típic entre els ciclistes pels seus esmorzars. Atès que el poble no és molt gran, si vols un bon menjar i allotjament enmig de la muntanya, et proposem l'Hotel Restaurant Viñas Viejas (Carretera d'Aiòder, SN), a 18 quilòmetres per la CV 205 de Vilamalur. Un poc més a prop, a 13 quilòmetres, podem també allotjar-nos a l'Hotel Rural Espadán, per un preu més accessible. Aquest hotel rural també compta amb un restaurant on pots provar els seus plats casolans.


Punts d'interès de la població

- Castell de Vilamalur: d'origen musulmà i amb reformes cristianes. Es troba al cim de la muntanya.
- La Nevera de Quatre Camins: dipòsit de neu enmig de la naturalesa. Ha sigut nomenat Bé d'Interès Local i el seu origen data del segle XVII.
Muntanya el Tajar, vista panoràmica de la Serra d'Espadà, la mar Mediterrània, el Penyagolosa, la serra de Javalambre, la serra Calderona i el cim de la Ràpita.
- La Rambla de Vilamalur: ruta entre muntanyes per practicar senderisme. Habitual entre els veïns per gaudir dels seus paellers i berenadors.


Ruta

El nivell d'exigència d'aquesta ruta i el paisatge que l'envolta et farà gaudir d'un dels itineraris més bonics de Castelló. Podràs gaudir dels boscos de pins i d'alzines que formen la Serra d'Espadà. Per davant et queden 40 quilòmetres de ruta als que podràs fer front sense problema, ja que són de dificultat baixa, malgrat algunes zones de pujades que s'hi presenten pel camí.
Eixim de Vilamalur per la CV 202 durant 8,4 quilòmetres. En aquest primer tram faràs front a la primera zona de pujades, amb un màxim del 10% de pendent. Una vegada superes aquest xicotet port, podràs relaxar-te durant els 5 quilòmetres de baixada següents, ja per la CV 205 direcció Aiòder. Pel camí podràs respirar l'aire pur de les muntanyes de la serra d'Espadà i, fins i tot, creuaràs un xicotet riu que passa per Aiòder. Una vegada arribes a aquest poble, tens per davant 14 quilòmetres de pujada, amb pendents més exigents que al primer port. Pots recuperar-te a l'altura de Torralba del Pinar, on el terreny és més favorable i podràs relaxar-te gràcies a les carreteres planes. 5 quilòmetres després, hauràs coronat el punt més alt de la ruta, a 926 m. Des d'aquest moment ens queden només 12 quilòmetres per arribar al final de la ruta, de nou a Vilamalur. En el quilòmetre 30 deixem Pavies a l'esquerra i, ja en direcció a la meta, hauràs de fer l'últim esforç en la pujada que connecta els dos pobles. No presenta un gran desnivell, però podràs recuperar-te de l'esforç de seguida quan te trobes amb un pla que precedeix als 3 quilòmetres de baixada que et deixaran a les portes del centre de Vilamalur, just abans dels 500 m de pujada que culminen la ruta.


Punts d'interès de la ruta

- Aiòder (Km 12,2). Municipi ubicat a la serra d'Espadà, que actua de separador d'aquesta i del riu Millars. No va ser repoblat fins a l'any 1611, fet que va provocar que encapçalara la Baronia, època de la qual es conserva el palau.
- Torralba del Pinar (Km 22,7): localitat molt propera a Terol, ubicada en el vessant nord de la serra d'Espadà, fet que la situa al costat dels atractius paisatgístics del parc natural. Un municipi de menys de 70 habitants en el qual podràs relaxar-te i gaudir de la naturalesa.


Gastronomia

- Bar El Hogar (Plaça Concejo, 1): situat en el cor de Vilamalur, és un típic bar per a ciclistes pels seus esmorzars.
- Hotel Restaurant Viñas Viejas (Carretera d'Aiòder, SN): menjar casolà i tradicional per un preu molt assequible en plena muntanya.        


Allotjament

- Hotel Restaurant Viñas Viejas (Carretera d'Aiòder, SN): Allotjament i menjar a bon preu. Situat a 18 quilòmetres de Vilamalur.
- Hotel Rural Espadán (Avinguda Castelló 10. Assuévar): preu molt més assequible, A 13 quilòmetres de Vilamalur, i també pots gaudir del seu restaurant.

Descàrregues