# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R04 - Benassal


  • Distància (Km): 39.60
  • Desnivell (m): 772
  • Tipus: Iniciació


Vídeos


Població

Durant la guerra de la Reconquesta, en el segle XIII, el rei Jaume I de la corona d'Aragó va lliurar al noble Balasc d'Alagó totes les terres reconquerides. El 1228 l'avanç de la Corona va arribar al castell de Culla, fet que va suposar la presa de tots els territoris que rendien tribut a aquest castell, inclòs Benassal, llavors conegut com a Avinaçal. Balasc d'Alagó va lliurar Benassal a Berenguer de Calatarrà, el penúltim Mestre Templari d'Aragó abans que l'Ordre fora prohibida, per les seues gestes de guerra. Berenguer de Calatarrà va viure a la Mola durant el segle XIII, un edifici d'estil aràbic restaurat en perfectes condicions que ara allotja l'Oficina de Turisme i el Museu Arqueològic de l'Alt Maestrat. Just al costat trobem l'arc de Mola, una de les antigues portes de la muralla que protegia a la localitat de les amenaces ja fa uns quants segles. A més, per altres zones de la localitat trobarem altres restes de la muralla, com ara la torre de la Presó, la torre d'en Garcés, o la torre Rodona.

Benassal és un dels pobles amb més atractiu de l'interior de Castelló, tant per la arquitectura medieval com pel balneari de Font d'en Segures, que pot ser una bona combinació per passar un cap de setmana cicloturista a la localitat, ja que la creença popular atorga valor medicinal a les aigües naturals de la zona.
Encara que Benassal és una localitat amb poc més de 1000 habitants, passar un cap de setmana cicloturista a la localitat pot acompanyar-se de la degustació de la gastronomia típica. Benassal encara manté certa ramaderia artesanal i les carns de la zona del Maestrat presumeixen de ser de les millors de la província. Al Restaurant Novella (Carretera de Culla) i al Restaurant la Castellana (Av. Dr. Puigvert) podreu tastar bons plats de vedella o de corder de la zona. A més, si planifiqueu el viatge amb antelació, podeu demanar per encàrrec el típic "Tombet de Sant Cristòfol", que combina la carn típica de la zona amb caragols de muntanya i verdures en un plat que no per tradicional deixa de ser un plaer gastronòmic.

L'oferta de cases rurals i hotels de muntanya ha crescut en els últims anys i, per tant, disposes d'una gran varietat d'ofertes on allotjar-te. L'oferta ja pràcticament ofereix possibilitats per a tots els gustos i pressupostos. L'Hotel de Muntanya Novella, a Font d'en Segures, al costat del balneari, és la millor opció per gaudir de la nostra vida i de l'entorn amb totes les comoditats. L'Hotel la Castellana (Av. Dr. Puigvert) també és una altra opció que ofereix màximes comoditats per preocupar-nos només de les nostres cames i de la bici. Si prefereixes un allotjament un poc més econòmic en el qual organitzar-te tu mateix, els Apartaments Roig, també al costat del balneari, pot ser allò que busques.


Punts d'interès de la població

- Església de l'Assumpció de la Verge: construïda en el segle XVIII. Conserva una portalada barroca, així com una col·lecció important d'orfebreria y d'ornaments religiosos i medievals.
- Font d'en Segures. Arquitectura modernista de principis del segle XX. L'aigua és mineromedicinal recomanada per a malalties renals.
- Casc urbà: conformat per carrerons estrets amb algunes de les cases més antigues de la vila. Destaquen: el conjunt de la Mola i les torres de Garcés, Redona i de la Presó.


Ruta

Bidons plens, bossa de ferramentes preparades, un bon desdejuni i cames llestes per recórrer el Maestrat. Abans d'eixir en direcció a Culla, fes una volta amb la bici pels carrers medievals de Benassal i aprofita per calfar. Només eixir de la localitat en direcció cap al balneari, et trobaràs amb un zona de pujades amb alguna rampa del 9% que et pot causar algun problema d'eixida si no has entrenat les cames o si no tens el desenvolupament òptim. Una vegada superes aquesta zona trobaràs la majestuosa font del balneari. Aprofita i beu un poc. Continua rodant pel fals pla previ al port de Culla, per la CV166, on de nou hi haurà algun percentatge que et pot donar problemes, encara que amb desenvolupament no hauries de tenir-ne cap per superar-ho. Només seran 4 quilòmetres. Una vegada a Culla, després de 10 quilòmetres exigents, afrontem els 12 següents sense pràcticament esforç, amb un tram de baixada en el qual entraràs a la Torre d'en Besora. Allí gira cap a Vilar de Canes per un tram còmode que pràcticament només es complicarà quan, una vegada superada aquesta localitat, reprenguem la CV165 per accedir de nou a Benassal. La ubicació geogràfica d'aquesta localitat ens obligarà irremeiablement a afrontar una nova zona de pujades que conclourà el nostre esforç amb 772 metres de desnivell acumulat, malgrat només haver-hi recorregut 40 quilòmetres.


Punts d'interès de la ruta

- Font d'en Segures (Km 2,5).
- A menys de 3 quilòmetres de la nostra eixida trobem el balneari de Benassal, un dels més coneguts de la província.
- La font de roca d'en Segures, al costat de la carretera, és un lloc ideal on fer alguna de les fotos de l'eixida.
- Culla (Km 9). Un altre municipi amb aroma medieval, amb masies als afores construïdes en els segles XV i XVI (com torre Amador) i la Carrasca Monumental com a principals atractius
- La Torre d'en Besora (Km 20). Municipi de menys de 200 habitants, però amb un castell en ruïnes del segle XVI que recorda la importància estratègica d'aquesta zona en segles passats.
- Vilar de Canes (Km 20). Municipi rural de poca densitat amb la Font del Senyor com a punt d'interès.


Gastronomia

Restaurant la Castellana (Av. Dr. Puigvert): bons plats de vedella o de corder de la zona.
Restaurant Novella (Carretera de Culla)


Allotjament

Hotel de Muntanya Novella (Carretera Balneari-Culla, 1): al costat del balneari, per gaudir d'una estada tranquil·la.
Hotel la Castellana (Av. Dr. Puigvert)
Apartaments Roig (Balneari Font d'en Segures S/N)

Descàrregues