# # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R13 - Montanejos


  • Distància (Km): 84.70
  • Desnivell (m): 1881
  • Tipus: Mitja


Vídeos


Població

En el cor de l'Alt Millars, entre Terol i Castelló, trobem aquest xicotet paradís natural: Montanejos. Amb poc més de 600 habitants, aquest poble és l'epicentre del turisme d'interior. El pas del poble musulmà per Montanejos ha deixat com a petjada el bé més valuós que el poble té actualment: les termes enmig del paratge natural i del balneari. Entre els molts recursos naturals que ens ofereix el poble, podem gaudir de passejos per la sendera del riu, banys a les piscines naturals i pauses a les fonts. La font dels Banys, com a un dels centres turístics de Montanejos, és una font natural que conserva una temperatura de 25º durant quasi tot l'any, i per aquesta raó es considera beneficiosa per a la salut. Per això mateix, el poble és conegut pel centre termal, construït l'any 1997, que utilitza aigua de la mateixa font dels Banys. A part de la gran quantitat de tractaments termals, ja siguen amb finalitats terapèutiques o amb estètiques, a Montanejos trobaràs el relax i el benestar que necessites per desconnectar.

La situació geogràfica de la localitat ens presenta meravelles naturals, com ara el Doll, un punt de desguàs de l'embassament de l'Arenós, o la cova Negra, una cova d'interès geològic que podrem trobar a l'inici del sender de la Bojera. A més, però, Montanejos ens ofereix altres llocs d'interès i monuments de gran rellevància. El castell, per exemple, situat a la part alta de la muntanya, actualment es troba pràcticament en ruïnes després de l'important paper que ha exercit al llarg de la història. Tampoc has de deixar passar l'església, construïda a la fi del segle XVIII amb un estil denominat academicisme, caracteritzat pel classicisme i l'equilibri.
Si vols visitar el poble durant el mes d'agost, amb la celebració de les festes majors, pot ser que l'allotjament resulte car o que fins i tot estiga esgotat. Però aquí t'aconsellem alguns llocs per a allotjar-te. Però ací vos aconsellem alguns llocs per allotjar-vos: Hotel Rosaleda del Mijares (Carretera de Tales, 28), Hotel Xauen (Avda. Fuente de Baños, 26) ambdós ofereixen spa i diferents tractaments, així com restaurant. Altres hotels a Montanejos: Casa Ovidio (Avinguda Elvira Peiró,41) i Hotel La Valenciana (Carrer San Jaime, 20) ambdós també ofereixen menjars.

Per gaudir dels plats típics de Montanejos, com les farinetes, l'olla casolana o les llesquetes amb ou amb mel, et proposem el restaurant Los Luises (Carrer Sant Antoni, 14), on per un preu assequible tastaràs els plats casolans i les abundants tapes. També t'aconsellem el Restaurant Pizzeria Mijares (Plaza España), lloc concorregut pels seus plats casolans a bon preu. Si busques una carta més variada et recomanem Restaurant Pizzeria El Refugio (Avinguda Fuente de Baños, 39), als afores de Montanejos, també a prop de Montanejos, a l'Alqueria, trobem el restaurant La Alqueria de Montanejos, especialistes en arrossos i carns a la brasa. 


Punts d'interès de la població

Font dels Banys: font natural d'atractiu turístic. Conserva 25º durant tot l'any i és considerada beneficiosa per a la salut per les propietats i els efectes que té.
- "El Chorro": punt de desguàs de l'embassament de l'Arenós
- La cova Negra: cova situada a l'inici del sender de la Bojera. Una cova d'interès geològic que ha passat per nombroses excavacions, les quals estableixen que va ser habitada durant el període neolític.
- Castell de Montanejos: actualment quasi en ruïnes, podem trobar-lo a la part alta de la muntanya.
- Església de Montanejos: construïda a final del segle XVIII. D'estil academicista.


Ruta

Si ja eres un expert amb les rutes d'iniciació i et veus preparat per afrontar reptes amb un nivell major de dificultat, et recomanem Montanejos. Quasi 85 quilòmetres per carretera de muntanya, als peus del Penyagolosa, que comencen i acaben en el centre del poble.
L'inici d'aquesta etapa és dur, ja que comença amb pendent, que es mantindrà durant 21 quilòmetres. Poc després d'eixir de Montanejos, per la CV 195, hauràs de fer front al tram més dur de la ruta, el qual presenta una pujada amb un desnivell de fins al 14,8%. Una vegada hages passat Sant Vicent per la CV196, podràs relaxar les cames pel Llano de la Cañada. A partir d'aquest punt et queden per davant 16 quilòmetres de pràcticament baixada. Pel camí et trobaràs amb Vilafermosa, per on podràs gaudir de la naturalesa que l'envolta i del riu que acompanya la carretera. A partir de Los Corrales (Km 35), la carretera esdevé més sinuosa i serpentejant, i per això hauràs d'estar concentrat durant el camí. Poc abans d'arribar al castell de Villamalefa comença la pujada del segon port, molt més suau que l'anterior, i no se't presentaran complicacions. A més, una vegada corones el cim del port, tens uns altres 10 quilòmetres de baixada per recuperar i preparar-te per al tram final. Just en aquest punt arribaràs a Lludient, moment en el que la ruta esdevé més irregular i presenta xicotetes pujades i baixades abans d'arribar de nou a Montanejos. Després de passar per Argeleta i Torre-xiva, seguint la CV20, trobaràs una xicoteta zona de pujades a l'altura del Tormo i una altra en passar per Cirat, les quals podràs superar sense grans esforços. Si has aconseguit arribar fins aquí, els últims 5 quilòmetres no et suposaran molt d'esforç i podràs gaudir de la volta per les meravelles naturals que ens presenta aquest municipi.


Punts d'interès de la ruta

- Port d'Artejuela (Km 20): port a 3 quilòmetres de Montanejos, amb carretera en bon estat que presenta trams amb pendents durs de fins a un 12%.
- Església de la Nativitat de la Nostra Senyora - Vilafermosa (Km 27,9): catalogada com Bé de Rellevància Local i situada en el centre del poble. Dins de l'església hi ha un museu parroquial, tota una col·lecció d'objectes artístics de diverses èpoques.
- Castell de Villamalefa: municipi xicotet de 100 habitants escassos situat al costat del Penyagolosa, la qual cosa fa que siga una zona muntanyenca i irregular envoltada de boscos. No té un gran patrimoni cultural, ja que fins i tot el castell es troba actualment en ruïnes.
- El castell de Lludient (Km 53): castell d'època islàmica medieval situat en el centre del poble.
- Església parroquial de Santa Anna d'Argeleta (Km 60,3): situada en el centre de la plaça de l'església, ha sigut catalogada com Bé de Rellevància Local. Construïda segons les directrius de l'estil barroc. A l'interior conserva una relíquia de la Santa Creu.
- Església Parroquial de Sant Miquel - Aranyel (Km 79): situada a la Plaça Major del poble, habitat per poc més de 100 habitants. Es caracteritza per l'estil neoclàssic amb detalls de l'ordre corinti.


Gastronomia

- Restaurant Los Luises (Carrer Sant Antoni, 14): típic restaurant per provar els plats destacables de la gastronomia del poble.

- Restaurant Pizzeria Mijares (Plaça Espanya): bar en el centre del poble molt concorregut pels seus plats casolans.

- Restaurant Pizzeria el Refugio (Avinguda Font de Banys, 39): excel·lent restaurant amb una carta molt variada als afores de Montanejos.

- Restaurant La Alqueria de Montanejos, al nucli urbà de l'Alqueria, especialistes en arrossos i carns a la brasa.


Allotjament

- Hotel Rosaleda del Mijares (Carretera de Tales, 28): ofereix spa, tractaments i restaurant.

- Hotel Xauen (Avda. Font de Baños, 26): ofereix spa, tractaments i restaurant.

- Hostal Casa Ovidio (Avinguda Elvira Peiró, 41): Allotjament més senzill per un preu més assequible. També compten amb un restaurant.

- Hotel La Valenciana (Calle Sant Jaume, 20): hotel més senzill però amb perfectes instal·lacions.

 

Descàrregues