# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R29 - Castelló de la Plana


  • Distància (Km): 38.80
  • Desnivell (m): 607
  • Tipus: Iniciació


Vídeos


Població

Castelló de la Plana, capital de la província de Castelló, situat entre les serres de l'interior i de la mar Mediterrània, compta actualment amb un poc més de 170.000 habitants. A partir de l'any 1253, quan va ser fundada la ciutat, la població va traslladar-se del turó de la Magdalena a la Plana, accident geogràfic que dóna nom a les festes que se celebren cada any: Festes de la Magdalena. Des que va ser designada com a capital, l'evolució ha sigut constant, passant de ser una ciutat agrícola a una ciutat de serveis.

Per conèixer els orígens de Castelló, ens hem de remuntar al Neolític, època de la que s'han trobat restes arqueològiques al desert de les Palmes. També s'hi han trobat algunes restes de l'època ibera, però n’hi ha poques restes romans a Castelló, malgrat ser el moment històric en el qual va assentar-se la població. Després de ser habitada pels musulmans, que es van repartir al llarg de la plana, ens traslladem fins a la Guerra de la Independència, moment en el qual Castelló va ser assetjada per les tropes franceses. Pocs anys després, abans de la primera Guerra Carlista, Castelló va ser designada capital de província. A causa de la invasió de les tropes carlistes, va construir-se la muralla que protegia la vila, la qual va romandre fins l'any 1882, fet que li va atorgar el títol de ciutat. A partir d'aquest moment i al llarg del segle XIX, Castelló comença a experimentar un progrés econòmic derivat del cultiu del cítric i de l'exportació d'aquests i de ceràmica. Tanta va ser l'expansió de població a la ciutat que va derrocar-se l'església per poder construir-hi. No va ser fins als anys 40 quan va començar-se a construir de nou l'església de Santa Maria. Juntament amb aquesta actual catedral, són nombrosos els monuments, tant religiosos com civils, que poden visitar-se a Castelló, a més de comptar-hi amb espais naturals dignes d'admirar. Les platges, les illes Columbretes a pocs quilòmetres de la costa, els paratges naturals, com ara el desert de les Palmes o l'ermita de la Magdalena… tot un patrimoni natural que no t'has de perdre. En el centre de Castelló pots visitar també el Palau Episcopal, construït en el segle XVIII sota les normes neoclassicistes, el mateix any que va començar la construcció de la basílica de la Mare de Déu del Lledó, caracteritzada per un estil barroc. Enfront de la Catedral hi ha el Fadrí, un campanar que va començar a construir-se en el segle XV amb un estil gòtic valencià. En el centre de la ciutat pots trobar també la Llotja del Cànem, un edifici barroc del segle XVIII que actualment funciona com a centre cultural.

Però no solament serà tot el patrimoni el que t'enamorarà de Castelló: quan proves la gastronomia, basada en arrossos, et quedaràs bocabadat. Per a les teues parades gastronòmiques, et fem aquests suggeriments: Restaurant Luisy (Carrer de Picasso, 10), on podràs menjar de menú els plats més tradicionals i casolans de la zona, a més de ser un lloc freqüentat durant els esmorzars. Si vols provar un dels arrossos més típics de Castelló, reserva al Restaurant Mediterráneo (Passeig de Bonavista, 46), on són especialistes en l'arròs a banda. Per provar el marisc més fresc, t'aconsellem la Tasca el Puerto (Avinguda del Port, 13), tot un referent en cuina marinera.

També són infinites les opcions d'allotjament a Castelló, i per això t'aconsellarem diverses opcions. Al costat de l'estació de trens trobaràs el modern Hotel Luz Castellón (Carrer del Pintor Oliet, 3), on podràs passar la nit per un preu bastant assequible. Un poc més barat i enmig del port podràs allotjar-te a NH Castellón Turcosa (Treballadors de la Mar, 1). Més o menys al mateix preu, però amb vistes a la mar, pots allotjar-te a l'Hotel del Golf Playa (Avinguda Golf, 2), ideal per a un viatge familiar.


Punts d'interès de la població

Catedral de Santa Maria: iniciada en el segle XIII, va ser derruïda l'any 1936 i no va ser reconstruïda fins a partir l'any 1940, sota premisses neogòtiques.
- Palau Episcopal: la construcció de l'edifici comença en el segle XVIII per ordre del bisbe sota un estil neoclassicista.
- Basílica de la Mare de Déu del Lledó: del segle XVIII i construïda sobre antics temples sota les normes de l'estil barroc.
- El Fadrí: un campanar situat enfront de la catedral de Santa Maria, separat d'aquesta amb un estil gòtic valencià.
- Llotja del Cànem: edifici barroc del segle XVIII, que actualment funciona com a centre cultural.


Ruta

Si estàs començant en el món ciclista o no estàs encara preparat per a rutes de major dificultat, Castelló t'ofereix la ruta idònia. Menys de 40 quilòmetres que et portaran des de l'interior de Castelló cap al nord, per on passaràs tant per carreteres de muntanya enmig del desert de les Palmes com pel passeig marítim que uneix Benicàssim amb el port de Castelló. Eixim del centre de Castelló direcció avinguda del Castell Vell, carretera que ens mantindrà durant 7 quilòmetres a uns 25 m d'altitud per un tram pla. Una vegada agafes la carretera del Desert, començaràs a pujar l'únic port que presenta aquesta ruta, un port suau sense grans pendents. A escassos quilòmetres de començar a pujar t'endinsaràs en el desert de les Palmes, on la carretera començarà a tornar-se més irregular i accidentada. Quasi 9 quilòmetres per l'interior del parc natural que culminaràs en el  quilòmetre 15,6 a menys de 500 m. El tram de baixada et portarà per la part est del parc natural fins que isques a Benicàssim, on la carretera deixa de ser escarpada i esdevé plana, a la vora del passeig marítim. A escassos 5 m d'altitud de la mar, l'avinguda Ferrandis Salvador et portarà de nou al punt de partida, on ja podràs descansar i preparar-te per a la ruta següent.


Punts d'interès de la ruta

Castelló de la Plana (Km 0): punt de partida de la ruta. Capital de la província de Castelló, que compta amb més de 170.000 habitants i amb un gran patrimoni, ja siga civil, religiós o natural.
- Desert de les Palmes (Km 10,4 – 21,5): Parc natural format per una serra litoral paral·lela a la costa. Compta amb una vegetació extensa i una gran varietat d'espècies animals.
- Benicàssim (Km 23,8): municipi d'uns 18.000 habitants que viu del turisme, i per aquest motiu, durant el període estival, arriben a ser més de 60.000. Alguns dels esdeveniments més importants que tenen lloc a Benicàssim són el FIB i el Rototom.


Gastronomia

- Restaurant Luisy (Carrer de Picasso, 10): típic per esmorzar, a més de comptar amb un exquisit menú casolà.
- Restaurant Mediterráneo (Passeig de Bonavista, 46): són especialistes en l'arròs a banda.
- Tasca el Puerto (Avinguda del Port, 13): valorat com a un dels millors restaurants per menjar marisc.


Allotjament

- Hotel Luz Castellón (Carrer del Pintor Oliet, 3): hotel amb instal·lacions i decoracions modernes, situat al costat de l'estació de trens.
- NH Castellón Turcosa (Treballadors de la Mar, 1): preu  accessible per a un hotel de tres estrelles, con vistes al port de Castelló.
- Hotel del Golf Playa (Avinguda Golf, 2): situat enfront de la platja. Ideal per viatjar amb la família.

Descàrregues