# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R12 - Lucena del Cid


  • Distància (Km): 61.70
  • Desnivell (m): 1727
  • Tipus: Mitja


Vídeos


Població

Coneguda com “la Perla de la Muntanya”, Llucena del Cid és un xicotet municipi de la província de Castelló que pertany a la comarca de l'Alcalatén. Compta amb poc més de 1.500 habitants, però durant els mesos d'estiu dona la benvinguda als turistes que vulguen gaudir-hi del clima de muntanya i de la bellesa dels paisatges.

Es desconeix el moment històric de la fundació d'aquest poble, però s'atribueix als romans o, fins i tot, a assentaments anteriors. Fins l'any 1863 no va rebre el nom actual, doncs en el segle XVII el cognom de la població va ser "d'Aranda". Després de la revolució liberal, va passar a anomenar-se "Alcalatén de València". A meitat del segle XIX, va anomenar-se "de Castelló" i, finalment, l'any 1863, nomenar-la "Llucena del Cid".
Històricament, després de la conquesta l'any 1233, va formar part de la tinença d'Alcalatén, atorgada pel rei Jaume I a l'aragonès Don Pero Ximeno d'Urrea. 300 anys després va rebre la carta de poblament i la concessió del fur, la qual cosa va convertir el territori en un important centre comercial. Durant les guerres carlistes del segle XIX, Llucena va posicionar-se amb el bàndol isabelí, resistint els atacs carlistes, la qual cosa va fer que l'anomenaren “Heroica Vila”, títol que pot observar-se a l'escut del poble.

Geogràficament, Llucena destaca pel desnivell de més de 1.000 m, a causa de la seua situació entre el barranc de la Pedrenyera i el riu Llucena. Aquesta localització li atorga uns paisatges muntanyencs amb carreteres empinades i tortuoses dignes de contemplar. A més dels bells paisatges, aquest xicotet municipi compta amb un gran patrimoni religiós que mereix una visita. Podem destacar-hi l'ermita-castell de Sant Miquel de les Torrecelles, edifici d'origen àrab que va ser utilitzat pels cristians amb finalitats defensives i que actualment és estació per als pelegrins de les Useres. En aquesta ermita se celebra una famosa romeria el segon diumenge de maig. També mereix una visita l'església de la Nostra Senyora de l'Ascensió, construïda en el segle XVIII amb un estil neoclàssic amb evocacions barroques. Cal destacar el Museu d'Orfebreria, amb valuoses peces d'art sacre i pintures datades de diferents èpoques.

Si et vols passar aquí un cap de setmana tranquil i respirar aire pur amb les rutes cicloturistes que et proposem, et recomanem alguns allotjaments, com ara l'Hotel Llucena (Av. Fernando León, 28) per un preu molt assequible o, per un poc més, pots reservar habitació a la Casa Rural Elina Lucena (Carrer La Parra, 16). Si et ve de gust un lloc un poc més íntim, pots llogar la Casa Rural el Prat (Urb. el Prat, 15), en plena naturalesa.
No te'n pots anar de Llucena sense provar-ne els menjars típics, com ara "l'olla de cardets", "l'olla d'abstinència", el conill amb caragols o les pastes típiques conegudes com a "cocs". Et recomanem provar aquests plats casolans al restaurant La Perla (Plaça Espanya, 7) per un preu molt baix. T'aconsellem també provar la paella d'ànec de Casa Cano (Carrer Església, 19, Castell de Villamalefa), a 8 quilòmetres de Llucena del Cid.


Punts d'interès de la població

Emita-castell de Sant Miquel de les Torrecelles: edifici d'origen àrab utilitzat per a finalitats defensives pels cristians. Actualment és una estació per als peregrins.
- Església de la Nostra Senyora de l'Ascensió, construïda en el segle XVIII amb un estil neoclàssic y reminiscències barroques. Hi destaca el Museu d'Orfebreria per les peces i pintures valuoses de diferents èpoques que exposa.
- Museu d'Orfebreria: situat dins de l'església de la Nostra Senyora de l'Ascensió, que compta amb peces i pintures de diverses èpoques.


Ruta

L'eixida des de Llucena del Cid comença amb 10 quilòmetres de pujada entre la increïble naturalesa de la comarca de l'Alcalatén. Un poc abans d'arribar al següent poble, i acabant la primera pujada, haurem coronat el punt més alt del port dels Remolcadors. Seguirem la CV 190 que ens portarà fins al castell de Villamalefa on ja podrem recuperar-nos i gaudir d'altres 10 quilòmetres de baixada que ens portaran entre muntanyes a Lludient. Una vegada passes aquest poble t'hauràs d'enfrontar a una xicoteta zona de pujades de quasi 2 quilòmetres que se't pot resistir un poc pel pendent, que arriba fins al 6,4%. Durant els 5 quilòmetres següents podràs recuperar-te i gaudir de la muntanya i de la naturalesa per una carretera còmoda i de baixada lleu.
Abans d'arribar a Argeleta, pren la CV 193 que, després de creuar el riu de Vilafermosa, es presenten de nou 21 quilòmetres de pujada, coneguts com el Salt del Cavall, amb algunes zones de baixada i pujades exigents de fins al 12% de pendent. Abans d'arribar a l'última pujada d'aquest tram, que se'ns pot resistir per la dificultat que té, haurem pogut recuperar-nos durant els 5 quilòmetres anteriors de baixada i breus zones de pujada que no presenten cap complicació. Després d'haver completat 52 quilòmetres de ruta, podràs gaudir de la part més bonica pel camí del riu, paral·lel al barranc de la Pedrenyera. Deixarem a la nostra dreta Llucena del Cid i, prenent la carretera de Xodos, podràs relaxar-te i agafar forces passant al costat del riu Llucena abans d'afrontar la part més dura de la ruta, que posarà a prova la teua resistència durant 1,5 quilòmetre. Amb aquest últim tram hauràs aconseguit completar els 60 quilòmetres de ruta en mas de la Costa. El final d'aquesta ruta pot resultar-te familiar, ja que va ser el final de ruta de la Volta a Espanya 2016, any en el qual Sogorb va estrenar-se com a amfitriona de l'esdeveniment. La suor i l'esforç que suposaran les rampes de més del 22% d'aquest tram final et faran posar-te en la pell dels ciclistes professionals que competeixen en la Volta a Espanya.


Punts d'interès de la ruta

- Castell de Villamalefa (Km 13,7): municipi xicotet de 100 habitants escassos situat al costat del Penyagolosa, la qual cosa fa que siga una zona muntanyenca i irregular envoltada de boscos. No té un gran patrimoni cultural, ja que fins i tot el castell es troba actualment en ruïnes.
- Lludient (Km 24,5): municipi xicotet situat en una vall envoltada de muntanyes grans, la qual cosa fa que el paisatge siga únic. Conserva dos castells i una torre de l'època medieval.
- Port Salt del Cavall (Km 40): s'anomena així pel barranc que té aquesta denominació. El vessant sud és els més dur per l'acumulació de desnivell en pocs quilòmetres. És una carretera tranquil·la i sense tràfic des de la qual pots observar el riu de Vilafermosa i el poble d'Argeleta.
- Mas de la Costa (Km 61): una de les pujades més exigents que trobaràs per la província de Castelló. Rampes de fins al 15% i dures pujades entre pinedes, fet que va provocar que fora el final de la ruta en la Volta a Espanya 2016.


Gastronomia

- La Perla (Plaça Espanya, 7): situació cèntrica, amb plats típics i casolans per un preu molt accessible.
- Casa Cano (Carrer Església, 19, Castell de Villamalefa): a 8 quilòmetres de Llucena del Cid. Conegut per la paella d'ànec i per les postres casolanes.


Allotjament

- Hotel Llucena (Av. Fernando León, 28). Un modern hotel amb vistes a la muntanya.
- Casa rural Elina Lucena (Carrer la Parra, 16). Per un preu més elevat aconseguim una casa en el centre del poble.
- Casa Rural el Prat (Urb. el Prat, 15) per un preu un poc més elevat pots gaudir d'aquesta casa en plena naturalesa.

Descàrregues