Cultura


Castelló atresora un patrimoni cultural únic per la seua varietat de contrasts. Trobaràs des de l'art rupestre llevantí, declarat patrimoni de la Humanitat per l'UNESCO, fins les obres més avantguardistes de la mà de l'Espai d'Art Contemporani.

En arquitectura, la grandiosa riquesa d'estils va des del romànic de Castellfort fins el modernisme valencià notablement representat a Castelló - Costa Azahar.

L'infinita xarxa de museus amb que compta la província és un testimoni fidel de la riquesa cultural on la tradició es barreja amb la innovació, i les últimes tendències conviuen amb el folklore més entranyable. A més a més, les comarques castellonenques compten amb un valiós patrimoni musical i literari, i una oferta artística i cultural abundant sobre la qual pots informar-te en les següents pàgines:

A Castelló ciutat es troba el Museu de Belles Arts, que des d'un modern i ampli edifici ens ofereix una anàlisi de l'evolució material de l'arqueologia provincial, des del Paleolític fins l'Alta Edat Mitjana. Destaca també la seua magnífica col·lecció de ceràmica; llenços i talles de la Cartuja de Vall de Crist, així com una interessant col·lecció de pintures del segle XVII.
 
Este Museu s'emmarca dins del projecte Castelló Cultural del que també forma part l'Espai d'Art Contemporani, que dedica les seues instal·lacions a exposicions de l'art contemporani més actual.


El Museu Etnològic es troba a l'Ermita de Sant Jaume de Fadrell i recull objectes utilitzats en esta zona, de diferents activitats i oficis, i que configuraven la vida i l'economia de la ciutat.
 

Morella, a més d'oferir una impressionant església Arxiprestal, conserva al seu museu un gran nombre de peces de gran qualitat: relleus renacentistes, escultures gòtiques, orfebreria i taules gòtiques del segle XVI. Junt amb este museu, el més antic de la ciutat, Morella ha creat una sèrie d'àrees expositives que sota l'epígraf "Museus de Morella" estan dedicats a la història de la ciutat, fotografia, paleontologia (amb una bona col·lecció de restes de dinosauris), festes del Sexenni, etc.
 
El Museu de Ciències Naturals d'Onda ofereix un variat contingut: botànica, zoologia, antropologia, numismàtica, paleontologia, armes antigues, etc. Al Museu Municipal de Ceràmica i Taulell d'esta ciutat destaca l'exposició de més de tres mil peces de l'indústria taulellera d'Onda.
 
D'altra banda, a L'Alcora trobem el Museu de la Ceràmica de l'Alcora, on s'exposen peces que recorren la història ceràmica des del segle XVIII fins els nostres dies.


El Museu Catedralici de Sogorb atresora el millor conjunt de pintura gòtica valenciana, amb peces de Jacomart, Osona, Nicolás Camarón i Pere Nicolau, entre altres.

Singular és el Museu d'Art Contemporani de Vilafamés, fundat en 1960 i instal·lat a la coneguda com Casa del Batlle, un casalot del segle XV. Allí es poden contemplar obres dels més afamats pintors contemporanis espanyols: Chillida, Miró, Cuixart, Canogar, etc.
 
Als baixos de l'Ajuntament de Xèrica es troba el Museu Municipal que destaca, sobre tot, per l'exposició de làpides d'època romana.


L'etnologia local i l'arqueologia de la zona es mostren al Museu Arqueològic Comarcal de la Plana Baixa, situat al convent de la Mercé. Té una excel·lent col·lecció de peces arqueològiques, des del Neolític, fins el món ibèric. També a Borriana s'ha inugurat recentment el Museu de la Taronja.

Traiguera ofereix ceràmica romana, talles de fusta d'antics retaules i una important col·lecció de peces d'orfebreria, així com diversos calzes gòtics, relicaris i una impressionant custòdia realitzada per Juan Olcina l'any 1415.
 
A peníscola es pot visitar el Museu de la Mar, reflex de la tradició marinera d'estes terres.
 
Un dels conjunts més interessants de l'art quaternari llevantí són les pintures rupestres de la Valltorta on es poden contemplar pintures, retocs i afegits que comprenen un període des del 8000 al 2000 abans de la nostra era, és a dir, del Mesolític al Calcolític. Estes pintures, declarades Patrimoni de la Humanitat, es poden visitar des del  Museu de la Valltorta.

La Casa de Polo de Vila-real té també un atractiu especial perquè hi ha el Museu Municipal amb diversos llegats de destacts artistes de la localitat, entre el quals destaca la sala dedicada a l'insigne guitarrista Francesc Tàrrega.
 
Nules ens presenta el Museu de Medallística Enrique Giner, amb una important col·lecció de medalles commemoratives de tot tipus i escultures. En aquesta localitat també es troba un interessant museu etnològic.