Vídeos
Població
Entre la serra d'Espadà i la serra Calderona trobem Sogorb, capital de la comarca de l'Alt Palància. Aquest municipi, d'uns 10.000 habitants, compta amb un ric patrimoni arquitectònic amb una gran importància històrica. Ha sigut confirmat que ja hi havia presència humana en l'època prehistòrica, i que va acollir diversos assentaments durant l'Edat de Bronze. L'índex de població en aquest punt sempre ha sigut més alt que en altres municipis, gràcies a la situació geogràfica estratègica entre la costa mediterrània i Aragó. El primer període d'esplendor de Sogorb prové d'haver sigut la residència del governador Abu-Zayd, quan la ciutat estava sota dominació morisca. Durant la reconquesta de València va ser nomenada, fins i tot, seu episcopal, i va servir com a residència d'alguns reis i ducs. Va ser un centre cultural important durant la Il·lustració, a més de servir d'escenari tant en la Guerra de la Independència com en la Guerra Civil.
A partir del segle XX, Sogorb ha experimentat un gran creixement demogràfic i una transformació de la ciutat, ja que ha esdevingut una de les principals destinacions de turisme de l'interior. Sogorb és una porta oberta a la cultura, a la tradició i a la naturalesa, i per això hi ha molts punts d'interès que has de visitar. Comencem per la catedral basílica de Sogorb, construïda en el segle XIII sota les directrius de l'estil gòtic i romànic, que ha experimentat diverses modificacions al llarg dels anys. Pots visitar també les tres esglésies com a part del patrimoni religiós: l'església de Sant Martí, d'estil barroc; l'església de Sant Joaquim i Santa Anna, també d'estil barroc; i l'església de Sant Pere, la més antiga de Sogorb, encara que ja no hi queda res de la construcció original.
No has de perdre't la muralla i l'aqüeducte, anteriors al segle XIII, i que conserven, a més, dues torres del segle XIV. De visita obligatòria també és el castell de l'Estrella o de Sopeña, erigit sobre la muntanya Sopeña i que actualment és un parc públic. Les últimes dues coses que no pots deixar passar abans d'anar-te'n és la font dels 50 canons i el Museu de l'Entrada de Bous i Cavalls. La font, a un quilòmetre del casc urbà, és un símbol emblemàtic de la ciutat per lluir 50 aixetes, cadascuna amb el nom i l'escut de cada província espanyola. I per acabar, i que te'n vages coneixent una de les tradicions més importants de Sogorb, et convidem a visitar el Museu de l'Entrada de Bous i Cavalls (Ajuntament de Sogorb), on podràs viure l'essència de la festa que s'hi celebra durant la setmana taurina al mes de setembre.
Si véns a passar una estona agradable a Sogorb, no passes per alt la deliciosa gastronomia de la zona, de la qual destaquem l'arròs al forn, l'olla sogorbina o els dolços típics, com ara la "coca Cristina".
Sense cap dubte, et recomanem que proves aquests plats en Gastroadictos Il·lusión + Diversión (Carrer Palau, 22) i, per un preu semblant, també pots reservar a Ambigu (Andernos, 7). Si ets més d'arrossos, et recomanem que tastes els que fan a Casa Alba (Polígon de l'Esperança | C/ La Rioja, 147). El lloc es troba un poc més apartat del poble, però pagarà la pena si vols degustar-ne les especialitats.
Si decideixes passar la nit a Sogorb i busques relax, et proposem l'Hotel Martín el Humano (Fray Bonifacio Ferrer, 7), que et resultarà més car que la mitjana, però podràs gaudir de l'spa i de les luxoses instal·lacions. Si busques un lloc un poc més senzill, l'Hotel María de Luna (Avinguda de la Comunitat Valenciana, 2) pot ser una bona opció. Si vols un allotjament un poc més rural, t'encantarà allotjar-te, sense cap dubte, al Patio de las Cebollas (Carrer Canónigo Cortés, 16).
Punts d'interès de la població
Catedral Basílica de Sogorb: data del segle XIII, d'estil gòtic i romànic que ha passat per nombroses reestructuracions.
- Església de Sant Martí: d'estil barroc. Guarda a l'interior pintures del segle XVIII. Església de Sant Joaquim i Santa Anna: construcció barroca. És l'última part que queda en peu del convent dels Pares Mercedaris. Església de Sant Pere: la més antiga de Sogorb, encara que ha sigut reestructurada i queda poc de l'original.
- Muralla i aqüeducte: daten d'abans del segle XIII i conserven arcs i dues torres.
- Castell de l'Estrella o de Sopeña: situat a la part alta de la muntanya i actualment és un parc públic.
- Font dels 50 canons (Avinguda de la Diputació S/N): punt emblemàtic de la ciutat. Una font peculiar que compta amb 50 aixetes que pertanyen a cadascuna de les províncies espanyoles.
- Entrada de Bous i Cavalls (Ajuntament de Sogorb): museu dins de l'Ajuntament on es recrea i s'explica tota la tradició de la festa celebrada durant la setmana taurina.
Ruta
La ruta que presentem a Sogorb requereix plena forma física, ja que ens enfrontem a una de les rutes més dures de la província de Castelló. L'itinerari de quasi 175 quilòmetres per terrenys escarpats, que acumulen un desnivell de més de 3.600 m, n'avalen la dificultat. Si creus que estàs preparat per afrontar la ruta, podràs gaudir dels diversos paisatges que ens presenta. Passaràs per carretera de muntanya, aniràs paral·lel a l'embassament de l'Arenós una vegada hages passat Montanejos i, en el tram final, abans de tornar a Sogorb, podràs sentir-te en plena naturalesa enmig de la serra d'Espadà.
Els primers 25 quilòmetres per la CV 195 ja s'hi presenten durs. El terreny és tortuós i irregular, però una vegada el superes hauràs arribat al primer port, el d'Arenillas. A partir d'aquí podràs recuperar-te amb 13 quilòmetres de baixada que et portaran a Montanejos. Des d'aquest punt fins que arribes a la Font de la Reina (Km 55,9) t'enfrontes a un dels trams més durs. Quan passes per la presa de Montanejos passaràs per pujades amb fins a un 17% d'inclinació. La zona més plana d'aquest tram et porta junt l'Embassament de l'Arenós, i podràs reposar una mica les forces mentre et deixes portar per les seues aigües cristal·lines. Més de 20 quilòmetres per la CV 240 et posaran a prova pel Port de Vilanova de la Reina, on arribaràs als 1.018 m d'altura. Una vegada hages passat pel Toro, tens per davant 7 quilòmetres de baixada que et conduiran a Begís. Ara tens un nou repte amb el segon port, el de Sacanyet, que acaba en Montemayor, al paratge natural la Torrecilla-Puntal de Navarrete. D'aquí a Sogorb de nou podràs descansar les cames per la carretera de baixada. Però la ruta no acaba aquí. Encara et queden 45 quilòmetres per l'interior de la serra d'Espadà i superar els ports d'Almedíxer i la Nevera abans de tornar de nou al poble.
Punts d'interès de la ruta
- Església parroquial – Caudiel (Km 18,5): fundada l'any 1616 per frares agustins. Durant molts anys va ser utilitzada com a escola, hospital i ajuntament, encara que sempre ha mantingut l'ús religiós.
- Montanejos (Km 37,3): xicotet paradís natural en el cor de l'Alt Millars. És l'epicentre del turisme d'interior a causa de les meravelles naturals de la zona, com ara les termes o les piscines naturals. Cada any rep centenars de turistes que decideixen relaxar-se a l'spa del municipi i conèixer el patrimoni natural que amaga Montanejos.
- Font de la Reina (Km 57,1): municipi de 50 habitants escassos situat en el vessant de la Pina. No compta amb un gran patrimoni ni civil ni religiós, però la ubicació geogràfica és una meravella.
- El Toro (Km 76,6): quasi 300 habitants viuen en aquest municipi catalogat com el segon més gran de la comarca. L'excel·lent conservació del patrimoni natural ha portat a la localitat a ser declarada paratge natural municipal. Conserva nombrosos monuments religiosos, a més del castell, encara que no està íntegre per complet.
- Begís (Km 90,4): situat entre la serra del Toro i la serra d'Andilla, està habitat per poc més de 400 veïns. Dels assentaments romans i musulmans, s'hi conserva l'aqüeducte i el castell, respectivament.
- Església dels Sants Reis - Castellnou (Km 133,8): construïda entre el segle XVI i XVII, però que ha hagut de ser restaurada recentment, ja que es troba situada en la plaça del Olmo, ubicació que rep aquest nom per l'om que la presideix. Va ser plantat amb motiu de la Constitució de Cadis, i ha arribat a tenir unes dimensions tan grans que va començar a afeblir l'estructura de l'església.
- Port d'Almedíxer (Km 139,5): carretera que uneix Castellnou amb Aín. Una carretera en un estat perfecte i sense tràfic que presenta grans complicacions pels elevats desnivells de les rampes. El port està envoltat per boscos i pel barranc de la serra d'Espadà.
Gastronomia
- Gastroadictos Il·lusión + Diversión (Carrer Palau,22): considerat el millor restaurant de Sogorb, pots degustar aquí els plats típics.
- Ambigu (Andernos, 7): preu assequible, cuina tradicional i menú del dia.
- Casa Alba (Polígon de l'Esperança | C/ La Rioja 147): la seua especialitat són els arrossos. Apartat del poble, però paga la pena fer una parada i degustar-ne les especialitats.
Allotjament
- Hotel Martin el Humano (Fray Bonifacio Ferrer, 7): preu elevat en un hotel tranquil i luxós que compta amb un spa.
- Hotel María de Luna (Avinguda de la Comunitat Valenciana, 2). Hotel senzill de 3 estreles en el centre de Sogorb per un preu molt assequible.
- El Patio de las Cebollas (Carrer Canónigo Cortés, 16). Allotjament rural en el centre de Sogorb.