Vídeos
Població
Atzeneta del Maestrat és un xicotet poble situat en la comarca de l'Alcalatén que compta amb poc més de 1.300 habitants i que conserva un patrimoni medieval i renaixentista important. La història de Atzeneta es remunta a l'assentament dels berbers del nord d'Àfrica, qui atorgaren a la localitat el nom actual. A partir de 1316 passa a formar part dels territoris de l'Ordre de la Montesa, una ordre religiosa i militar fundada per Jaume II d'Aragó en el segle XIV, i queda integrada en el territori del Maestrat.
Anteriorment al segle XIV, aquest poble es coneixia per la "vila tancada" ja que va ser construïda entre dos barrancs amb la intenció d'obtindre una defensa natural i la part que va quedar oberta va ser emmurallada. A partir del segle XV, Atzeneta del Maestrat comença a créixer i la seua història ha deixat monuments tan emblemàtics com l'antic palau del Comanador de Montesa, que és l'actual Ajuntament; l'església parroquial de Sant Bartolomeu amb un monumental retaule barroc i la imatge del Crist de la Pietat, obra del segle XVII; o la torre de la Presó, que forma part de les antigues muralles medievals que protegien la població. Va ser utilitzada com a presó fins als anys 60 del segle XX. Actualment, ja restaurada, s'ha convertit en el "Centre d'Interpretació de la Història d'Atzeneta del Maestrat".
A més de ser una bona opció per a passar un cap de setmana de desconnexió i tranquil·litat passejant pels carrers i observant les muntanyes que l'envolten, podem gaudir-hi de les estacions arqueològiques, ja que el poble és ric en ceràmica ibèrica, la qual podem trobar per la zona de l'ermita de Sant Joan del Castell.
A Atzeneta del Maestrat podem contemplar els rics paisatges agrícoles entre oliveres i ametlers, ja que és un poble dedicat a l'agricultura i a la ramaderia. Situat en una vall sota el massís Penyagolosa, podem gaudir d'una deliciosa gastronomia caracteritzada pels embotits, el cabrit o la paella amb mandonguilles. A Casa Ramón (Avinguda Castelló, 74) podem gaudir d'un típic esmorzar a bon preu que ens donarà forces per a la ruta. El Mangranar és un altre restaurant clàssic d'Atzeneta del Maestrat, situat als afores del poble, a la carretera de Xodos, km 3,4. També s'hi pot reservar una habitació del seu hotel rural envoltat de naturalesa per un preu assequible. Per un preu un poc més elevat podem tindre habitació a l'hotel Mas el Cuquello, una casa de camp del segle XIX situada a l'Alt Maestrat, a 7 quilòmetres d'Atzeneta del Maestrat.
Punts d'interès de la població
Sant Joan del Castell: Edifici d'interès arquitectònic que data de l'any 1516, construït amb un estil gòtic.
- Palau del Comanador de Montesa (actual Ajuntament): Edifici històric inclou actualment les oficines de l'Ajuntament, una sala d'exposicions, un local per a la tercera edat i el saló d'actes de la Casa de la Cultura.
Església parroquial de Sant Bartolomeu, d'estil renaixentista del segle XVII. Cal destacar el seu retaule barroc de 1744 i la imatge del Crist de la Pietat.
La torre de la Presó: antiga muralla medieval que actualment s'ha convertit en el "Centre d'Interpretació de la Història d'Atzeneta del Maestrat".
Ruta
A Atzeneta del Maestrat et proposem una ruta d'iniciació amb un quilometratge accessible que acumula un desnivell de 595 m. Al llarg dels 38 quilòmetres de la ruta gaudirem dels paisatges del Maestrat i de la Plana Alta per una carretera còmoda que solament presenta dos punts que poden resultar-hi dificultosos. El primer ens el trobem a solament 2 quilòmetres de l'eixida d'Atzeneta del Maestrat direcció la Vall d'Alba per la CV 170, quan arribem al coll de la Bassa. Després d'1,6 quilòmetres de pujada al que podrem fer-li front sense dificultats si estem en forma, arribarem al punt més alt de la ruta, a 507 m d'altitud.
Una vegada passat la Pelejaneta abandonem la CV 170 per agafar la CV 15 direcció la Vall d'Alba. Deixarem arrere les Ramblelles, i ens trobarem amb una zona de pujades de 4,4 quilòmetres, però que no presenta grans dificultats pel desnivell i durant la qual podrem gaudir del riu la Ramblella i respirar l'aire pur d'entre les oliveres. Una vegada arribem a la Vall d'Alba ens enfrontem a quasi 10 quilòmetres de baixada lleu i plana fins a pràcticament arribar a les Useres, passant pel xicotet poble de la Barona. Per fer-ho, agafa la CV 165 que et portarà de tornada a Atzeneta del Maestrat. A partir del quilòmetre 25 afrontem els últims 13 quilòmetres de pujada per la carretera que connecta les Useres amb Atzeneta. Una vegada hages passat les Useres hauràs de fer un últim esforç per superar els 3,2 quilòmetres de pujada amb un pendent de 4,4%, que no et suposaran un gran problema encara que sigues principiant. Una vegada corones el cim d'aquesta pujada ja pots relaxar les cames i gaudir dels últims 3 quilòmetres en pla que et portaran de tornada a Atzeneta del Maestrat.
Punts d'interès de la ruta
- Coll de la Bassa (Km 3,6): xicotet port que connecta Atzeneta del Maestrat amb la Rambla de la Vídua. Els vessants són molt frondosos i al cim podem trobar una bassa, la que dóna nom al port.
- Vall d'Alba (Km 15,1): municipi que pren el nom de l'alqueria Alba musulmana. Actualment els quasi 3.000 habitants viuen de l'agricultura, especialment del vinyer, l'ametler i l'olivera.
- Les Useres (Km 29,1): municipi de la comarca de l'Alcalatén situat entre barrancs i muntanyes. Encara que compta amb menys de 1000 habitants, poden visitar-se quatre ermites i una església parroquial del segle XVIII situada sobre les restes del castell.
Gastronomia
Casa Ramón (Avinguda Castelló, 74): bar tradicional per gaudir del seu típic esmorzar.
El Magranar (Carretera de Xodos, km 3,4): restaurant i hotel rural en plena naturalesa.
Allotjament
Hotel rural El Mangranar: hotel rústic situat en plena naturalesa, a 10 quilòmetres d'Atzeneta del Maestrat.
- Hotel Mas el Cuquello: casa de camp del segle XIX situada a 7 quilòmetres d'Azteneta del Maestrat.