# # #

Molí de la Reixa


Onda

El molí de la Reixa ha sigut testimoni de l'època industrial del segle XVII. És un edifici situat als afores de la població i va ser declarat Monument Històric Artístic a l'agost de 1978 i Bé d'Interès Local a l'octubre de 1982.
L'antic molí fariner és un edifici exempt de tres altures. La planta trapezoïdal recolza un dels costats en la séquia, i l'estructura de murs és de càrrega de maçoneria i amb arcs de carreuada perpendiculars al costat mencionat.
La construcció presenta característiques tipològiques originals dels edificis industrials de l'època, del qual és exponent únic pel seu volum i importància.
Cal destacar que la força utilitzada per moure les pedres o moles del molí provenia de la séquia que discorre pel costat nord de l'edifici, que hui en dia encara porta aigua, i que era abocada a una bassa, el que feia que es coneguera aquest conjunt com font de la Força. L'aigua d'aquesta séquia prové de la bassa de la vila.
L'any 2010 es recuperà i restaurà part de la maquinaria de l'antic molí i es completà amb l'adquisició de noves peces.  Actualment pot visitar-se i així, conèixer com era el funcionament dels molins d'aquella època.
Hui en dia a l'edifici està l'oficina de la Tourist Info Onda així com la Col·lecció Museogràfica Municipal de Paleontologia i Mineralogia. 

 

 


Dades