# # # #

La Moreria


Onda

 

Vorejant l'església de L'Assumpció pel carrer dels Àngels i seguint el recorregut de la muralla medieval ens trobem amb el barri de la Moreria.
Aquest raval ja existia abans que els musulmans foren desplaçats de la medina o ciutat murallada a partir de 1248, data on el rei Jaume I "el Conqueridor" concedeix la Carta Pobla i els pobladors cristians comencen a ocupar les cases dels musulmans.  Aquells que van decidir quedar-se en aquesta terra i no partir, van formar aquest barri extramurs de la vila.
A l'entrada del barri s'observa, a la dreta, restes de pedra de la que va ser la porta d'accés a la aljama o moreria.
El barri s'ha conservat amb un traçat invariable, i forma amb els carrers de San Vicent i Moreria un recinte tancat en sí mateix, com correspon al urbanisme islàmic. Al centre s'ubicà una mesquita que fou posteriorment convertida en la capella de Sant Vicent, que conservem actualment.
La moreria d'Onda fou un important nucli que va arribar a tindre més de cinquanta cases, que equivaldria a uns 200 habitants que podien parlar la seua llengua i practicar la seua religió amb llibertat.
Jaume I "el Conqueridor" fomentà el benestar dels territoris valencians al llarg del seu regnat i prova d'això fou protegir l'aljama i, en particular, als musulmans naturals d'Onda que, expulsats d'altres llocs, van refugiar-se a la seua vila natal.
La moreria, com a barri musulmà, va perviure fins l'any 1609, data de l'expulsió dels morisc de tot el regne. No obstant això, en un tranquil passeig pot assaborir-se encara aquesta època a través dels carrers, places i xicotets racons dignes de conèixer i gaudir.

 


Dades