ART RUPESTRE - PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO
L'art rupestre de l'arc mediterrani espanyol va merèixer ser inclòs en la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO l'any 1998 per la seua importància, ja que aporta un testimoni únic i excepcional d'una tradició cultural, d'una civilització ja desapareguda i de l'origen de la nostra societat.
El grau de protecció, l'autenticitat i la integritat de les manifestacions artístiques també són consideracions essencials per ser declarades Patrimoni Mundial.
Constitueixen un conjunt d'una envergadura excepcional, el qual mostra de forma vívida una etapa crucial del desenvolupament de l'ésser humà mitjançant representacions pictogràfiques que, per l'estil i la temàtica, són úniques a Europa dins del seu gènere.
L'àrea mediterrània de la península ibèrica reuneix el major nombre de mostres d'art rupestre de tota Europa i ofereix una imatge excepcional de la vida humana en un període inicial de l'evolució cultural occidental.
Les coves de la província de Castelló en són una mostra extraordinària gràcies a la seua integració en el paisatge, a l'alt valor ecològic del fràgil entorn i a factors de conservació, com ara la naturalesa de les cavitats que alberguen les pintures rupestres o les condicions ambientals específiques.
Des de principis del segle XX, el descobriment i l'estudi d'un art desconegut fins al moment per part d'una comunitat científica pionera va reivindicar i legitimar l'art rupestre. La recerca ens ha revelat poc a poc com els habitants d'aquestes coves, fa milers d'anys, van ser-hi capaços de crear obres d'art excel·lents i sofisticades. Estem davant de les primeres mostres d'art europeu i, a més, d'una qualitat excepcional.
La troballa. Aquesta història comença l'any 1917 quan es descobreixen progressivament les pintures als abrics de la Valltorta i, posteriorment, l'any 1924, van ser-hi declarades Monument Històric–Artístic amb la intenció de protegir-les.
Qui les pinta i per què Són els grups humans, les societats tribals que habitaven l'espai físic del prelitoral mediterrani, els qui mostren, per primera vegada, l'art amb l'ésser humà com a protagonista i el seu lligam amb l'entorn, la vida, la caça, la religió i les relacions socials.
On estan situades i per què. Les pintures estan situades en cavitats naturals de la roca, les quals van ser escollides per la seua posició estratègica i privilegiada. Estan ubicades en zones assolellades amb una perspectiva àmplia de l'entorn i a prop fonts d'aigua, llocs de trobada amb la caça, etc. L'altitud varia entre els 300 i els 1000 metres i poden trobar-se tant en paratges de difícil accés com en llocs de relleu suau.
El paisatge de l'entorn del Parc Cultural de la Valltorta. És excepcional i ja ho va ser durant la prehistòria. Els meandres del barranc proporcionaven aigua abundant i vegetació per a tota classe de fauna, i els abrics i els miradors eren alturons de cacera on es duia a terme tot el ritual de l'observació, la persecució i la caça d'aquests animals. El clima afavoreix aquest ecosistema. Aquestes covetes i aquests abrics sempre estan orientats cap el sol, en direcció sud, sud-est.
Què és l'art rupestre llevantí. És l'art dels pobles caçadors-recol·lectors que habitaren la zona mediterrània espanyola. Les seues manifestacions són gravats i pintures fetes amb pigments naturals. Al llarg de tot el litoral mediterrani, aquest art mostra una varietat de temàtica amb imatges que van des d'escenes de caça fins al mostrari d'animals presents en l'època, mites ideogràfics, combats, escenes de la vida quotidiana, ritus funeraris i esbossos religiosos, o la figura femenina com a deïtat fèrtil i continuadora de la vida. L'home estava en postures i en actituds molt variades, amb diversos adornaments, quasi sempre com a eix principal. Ja s'hi adverteix una societat de grups estructurats.
La significació. Segueix sent motiu d'estudi, encara que sembla clar que es tracta de llocs amb un significat especial, emplaçaments de culte o bé d'ensenyament, enclavaments sagrats per la ubicació on rendir culte o dur a terme ritus propiciatoris de la caça i llocs de reunió i comprensió de la memòria històrica de la comunitat. Las pintures serien una biblioteca de coneixement, un vehicle per expressar i transmetre els seus coneixements, la seua cultura i les seues creences.
Cronologia. La temporalitat d'aquestes representacions artístiques es pot situar en el període comprès entre el epipaleolític-mesolític, i podria haver perdurat fins a l'arribada de les cultures agrícoles. És a dir, entre 8.000 i 3.500 anys abans de Crist.
Estem contemplant més de 30.000 anys d'història d'un patrimoni ric, el més antic de la Comunitat Valenciana.
Museu de la Valltorta
A dos quilòmetres de la localitat de Tírig, trobem el Museu de la Valltorta, que recull amb precisió l'art rupestre llevantí de la zona i se'n ocupa de les visites guiades, de manera que també serveix d'entrada al Parc Cultural de Valltorta-Gasulla