#

Retaule de Valentí Montoliu


Villafranca del Cid / Vilafranca

Retaule de Valentí Montoliu

En compliment de l’última voluntat de Miquel Sacala, es contractà un pintor de renom, com el Valentí Montoliu, per realitzar un retaule en honor de la Madona Santa Maria, titular del santuari del Llosar.


En el contracte i, amb un detall minuciós, s’estipulaven les normes a les quals s’havia d’ajustar el pintor. Segons estes normes, el retaule fou construït amb fusta bona, amb la Verge al centre, en este mateix cos central i pintures de Jesucrist, la Verge i Sant Joan en la part superior. A la dreta de la Mare de Déu del Llosa podem veure Santa Maria Magdalena i Sant Onofre; i en l’altra taula, els sants Abdó i Senén.


Sota estes invocacions, en la pedrela, hi haurà representades quatre històries més la Pietat en el centre. Quan es construí l'actual santuari de la Mare de Déu del Llosar en el segle XVII, es retirà el retaule de Montoliu ja que el seu goticisme dissentia de l'estil de la nova església i de la seua ornamentació xorigueresca (barroca, recarregada). Llavors es traslladà a la Casa de la Vila, on es conserva actualment.

 


Dades


Més informació

Visites en horari de la Tourist Info