#

Santuari de la Mare de Déu del Llosar


Villafranca del Cid / Vilafranca

Dedicat a la patrona de Vilafranca.

Interessant conjunt arquitectònic format per l'ermita (missa, els dimecres a l'estiu), l'hostatgeria annexa, el porxo, els habitatges i els corrals. El temple actual, edificat sobre un altre anterior, gòtic, del que hi ha referències del segle XIV, va ser acabat l'any 1683.

Consta de tres naus i ho cobreix una volta de canó. La portada barroca culmina amb un campanar d'espadanya de tres buits. Per a la Mare de Déu va encarregar-se l'any 1455 un retaule a l'artista Valentí Montoliu, que actualment està custodiat a l'oficina de turisme. Davant de l'ermita destaca l'edifici porticat del segle XIX conegut com els ARCS DEL PARE PLÀCID.

El nom prové del monge vilafranquí exclaustrat de Benifassà en la desamortització de Mendizábal, que va iniciar les obres amb la intenció de tancar completament l'ermita amb una plaça fortificada. La construcció que pretenia oferir les millors condicions als devots peregrins, el finançament amb almoines i, sobretot, amb el patrimoni personal. Quan va morir el pare Plàcid s'hi van suspendre las obres i el projecte va quedar inacabat.


Dades