#

Ajuntament


Villafranca del Cid / Vilafranca

L'Ajuntament de Vilafranca és un edifici gòtic que va ser construït, probablement, entre els segles XIII i XIV. Hui se'n conserven pocs documents a l'arxiu municipal, ja que van desaparèixer durant la Guerra Civil Espanyola de l'any 1936. Això significa que, per tant, no es coneix qui és l'artífex d'aquest palau medieval.

Disposa de diverses cambres nobles, com ara la sala on s'ubicaven les oficines municipals i el saló de sessions. Ambdues tenen cassetonats elegants de fusta i finestres gòtiques geminades i lobulades restaurades, a la façana sud. També és molt interessant la sala de la planta baixa pels arcs d'estil gòtic, la qual dona al carrer de Sant Roc, i la que actualment ocupa l'Oficina de Turisme.

Aquest edifici ha sigut la seu de l'Ajuntament de la Real Vila de Vilafranca fins al 2001. Actualment, les oficines municipals (oficines administratives i d'atenció al públic) han sigut traslladades a un altre edifici de l'avinguda del Llosar. No obstant això, la corporació municipal segueix celebrant-hi les sessions plenàries. També hi estan l'Oficina de Turisme, una sala d'exposicions itinerants i altres dos sales amb una col·lecció museogràfica de mineralogia i paleontologia.

La Saló del Consell o de sessions és una peça destacada de l'edifici, per la presència del retaule que l'any 1455 l'artista Valentí Montoliu va fer per a la Mare de Déu del Losar, patrona de Vilafranca.


Dades