#

Ermita de Santa Bàrbara


Villafranca del Cid / Vilafranca

Vilafranca ha tingut dos ermites dedicades a la santa màrtir. La primera estava situada al lloc conegut com els bassis de Santa Bàrbara, prop del barranc de la Fos i del pou de la Llàmia. Aquella ermita antigament va estar dedicada a sant Roc. Quan va ser construïda l'ermita actual l'any 1704, i com que la primitiva no tenia un sant titular, la van dedicar a santa Bàrbara.

No obstant això, no va durar gaire aquesta dedicació, ja que no estava situada en un lloc accessible per ser visitada freqüentment. Per aquest motiu, el rector de la parròquia, l'Ajuntament i els devots del poble van demanar permís al bisbe per construir una ermita nova al costat del camí històric del poble, prop de l'ermita de la Mare de Déu del Llosar.

El temple actual va ser edificat entre l'any 1773 i 1794. Es va tardar tant de temps perquè va ser erigida completament a base d'almoines.

Arquitectònicament, es tracta d'un edifici esvelt, de proporciones perfectament estudiades, de trets molt austers i amb elements neoclàssics i barrocs. Consta de tres naus, separades per pilastres amb capitells corintis, que sostenen una cúpula amb ornamentació decorativa.

L'ermita conserva els frescs i les pintures originals de l'època de construcció: la part frontal del temple està ocupada per l'escena del martiri de la santa; les quatre petxines que sostenen la cúpula estan decorades amb els frescs de quatre santes verges de l'antiguitat cristiana, com ara santa Catalina, santa Apol·lònia, santa Quitèria i santa Casilda; la resta de l'ermita també està ornamentada amb elements florals, geomètrics, etc. Tota la decoració ha sigut restaurada recentment amb gran èxit.


Dades


Més informació

At the exit of the village in the direction of El Llosar.