#

Església parroquial


Villafranca del Cid / Vilafranca

Edificada sobre el lloc que ocupava el temple gòtic anterior dedicat a santa Maria, va construir-se entre 1567 i 1572. És un magnífic temple d'estil plateresc que harmonitza amb un conjunció perfecta elements gòtics i renaixentistes.

La construcció va ser dirigida pels arquitectes Pere Masseres i Raimon de Pertusa. Constitueix un dels millors exponents de l'arquitectura religiosa de tot el segle XVI valencià. De l'església, que ostenta l'advocació de la Magdalena, en destaca el presbiteri, la volta quasi plana que sustenta el cor, el conjunt notable de pedres clau historiades, les portes plateresques de la sagristia i les portades d'ambdues façanes.

A la capella de la comunió, construïda en el segle XVIII, pot admirar-se el retaule gòtic dedicat a sant Miquel que va pintar Bernat Serra entre 1429 i 1431; prové de l'ermita del sant a la pobla de Ballestar. A causa del despoblament rural va ser traslladat a la parròquia per motius de seguretat. A la mateixa capella trobem el sagrari amb el qual l'artista Vicent March va obtenir el Premi Nacional d'Orfebreria l'any 1947. La història del campanar actual és molt recent.

El 15 de juliol de 1903 acabava la demolició del campanar primitiu a càrrec del poble, ja que amenaçava amb caure sobre l'edifici de l'escoleta. L'any 1911 van acabar definitivament les obres juntament amb la reforma de la placeta de l'església i la col·locació de cinc nous escalons semicirculars de pedra, d'accés al temple. És, sense cap mena de dubte, una de las últimes obres construïdes amb carreus de la comarca castellonenca.

És l'únic campanar de la Comunitat Valenciana que el toquen dones.

El museu parroquial té una mostra excel·lent d'indumentària religiosa, a més de peces d'orfebreria valuoses. Veure apartat museus.


Dades


Més informació

Tour of the town.

The tourist office offers guided tours.