# # #

Museu de la Valltorta


Patrimoni Mundial de la UNESCO - Tírig

El Museu de la Valltorta actua com a centre per acollir el visitant i proporcionar-li informació sobre la història i els aspectes més interessants del parc cultural. Es tracta d'un centre de la Generalitat Valenciana, creat l'any 1994, per vetlar per la conservació, l'estudi i la divulgació dels valors de l'art rupestre de la Comunitat Valenciana. Aquestes obres han sigut reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni Mundial l'any 1998 i, especialment, aquelles situades a l'entorn del Parc Cultural de Valltorta - Gassulla. L'edifici, obra dels arquitectes Miguel del Rey Aynat i Iñigo Magro de Orbe, està situat a la partida del Pla de l’Om, dins del terme municipal de Tírig, a 500 metres del barranc de la Valltorta. Disposa d'una gran varietat d'instal·lacions, de les que hi destaquen les dependències de treball, com ara un laboratori, magatzems i una biblioteca, una sala d'exposicions temporals i quatre sales d'exposició permanent, on es presenta una mostra sobre l'art rupestre de la Comunitat Valenciana.

El museu és, a més, el punt de partida per a les visites guiades cap als conjunts de pintures rupestres del Parc Cultural de Valltorta - Gassulla. Des del Museu de la Valltorta es desenvolupen projectes de recerca sobre l'art rupestre i sobre els autors. Per dur-ho a terme, el museu disposa d'un laboratori, de magatzems d'arqueologia, d'una biblioteca i d'un arxiu gràfic sobre art rupestre de l'arc mediterrani. Els arxius del Museu de la Valltorta constitueixen la memòria visual, científica i tecnològica del conjunt de l'art rupestre prehistòric de tota la Comunitat Valenciana.


Dades


Horari

Horari

Dies d'obertura al públic: Tot l'any, excepte el dilluns. El Museu està tancat els dies 25 de desembre, l'1 i el 6 de gener. Aquestos dies tampoc és possible visitar els conjunts de pintures rupestres.
MUSEU DE LA VALLTORTA:
D'octubre a abril: de dimarts a diumenge, de 10:00 a 14:00 hores i de 16:00 a 18:00 hores.
De maig a setembre: de dimarts a diumenge, de 10:00 a 14:00 hores i de 17:00 a 20:00 hores.

VISITES ALS ABRICS:
Eixides des del Museu: mas d'en Josep (a les 10:00 hores), cova dels Cavalls (a les 12:00 hores), Ribassals o del Civil (a les 16:30 hores d'octubre a abril i a les 18:00 hores de maig a setembre). L'horari està justificat per les diferents posicions del sol al llarg de la jornada.
Les visites a la Saltadora (les Coves de Vinromà) i a l'abric Centelles (Albocàsser) han de concertar-se prèviament amb 24 hores d'antelació al telèfon del Museu (964 336 010).

Durada de les visites guiades 2 hores aproximadament.

COVA REMÍGIA (ARES DEL MAESTRAT)

Eixides des del mas de la Montalbana: les visites han de concertar-se prèviament amb 24 hores d’antelació trucant al Museu (964 336 010)

No hi ha cap restricció d'edat. S'atenen les visites de grups escolars, però cal concertar-les prèviament trucant al 964 33 60 10.


Més informació

COM ARRIBAR-HI

Des de València: entrar a l'A-7 i CV-10 autovia de la Plana en direcció Castelló fins a la Pobla Tornesa; després, continuar cap a Cabanes-Sant Mateu, fins a l'encreuament amb la CV-131 Tírig-La Valltorta.

- Des de Castelló: per la CV-1520 (carretera de Borriol) o per la CV-16 fins a l'encreuament amb la CV-10, en direcció Sant Mateu, fins a l'encreuament amb la CV-131 Tírig-La Valltorta.

- Des de Barcelona: per l'AP-7, eixida 42 Ulldecona. Anar per la N-238 fins a l'encreuament amb la N-340 a Vinaròs, anar, una vegada a Vinaròs, per la N-232 en direcció Morella fins a l'encreuament amb la CV-132 en direcció Sant Mateu. A Sant Mateu, la CV-130 en direcció Tírig-La Valltorta.