# # # # # #

Abric de Centelles


Albocàsser

Rep el nom de l'antic guarda de la Valltorta que va descobrir, per indicació de Ramón Viñas, les més de 300 pintures en 1980. La cavitat es situa al barranc de Sant Miquel, sota el cim d'Els Povets, a 875 m d'altura i amb una orientació E-SE.

S'observen figures d'arquers, dones i xiquets al costat d'animals com cérvols, cabres, bòvids i èquids. Destaca la composició d'un grup humà amb personatges que, amb fardells, marxen amb gran dinamisme. Dones i xiquets acompanyen als arquers i transporten nombrosos utensilis en una marxa que pareix el trasllat d'un grup de caçadors acompanyat de la resta del grup fins a una altra àrea de caça o campament.

En altra escena, a l'interior de la cavitat, varies dones apareixen assegudes al voltant d'un personatge fàl·lic, pot ser mort, en el que pareix un ritual que resulta una composició enigmàtica.

Figures d'arquers i animals es reparteixen per les parets de l'abric. En general són figures d'una grandària superior al de les altres coves del parc, algunes amb adornaments de plomes i cintes que presenten un cos estilitzat i proporcionat, amb grossos panxells, excepte un grup que presenta una estètica inversa. Els colors estan dintre de la gamma del roig castany, amb detalls i complements en blanc.

El nucli urbà d'Albocàsser està situat a la vessant d'un tossal, al cim de la qual es troba la plaça major, on destaquen els edificis de l'Ajuntament i l'església parroquial dedicada a l'Assumpció i datada entre els segles XVII i XVIII. També al nucli urbà podem contemplar el palau de la família Fuster del segle XVII i l'església dels Sants Joans del XIII, on es conserva l'interessant sepulcre de Joan de Brusca i els retaules gòtics dels sants Joans i de l'Esperança. A uns 3 km del nucli de la població es troba l'ermita hostatgeria de Sant Pau, declarat com a Monument Històric-Artístic Nacional. Es tracta d'un important centre religiós dels segles XV a XVII compost per un cos central format per l'església, la casa hostatgeria i dos cossos laterals porticats. Una gegantesca hedra en l'arc d'accés a la plaça de l'ermitori constitueix un monument natural únic a la província de Castelló.


Dades

  • Museo de Valltorta / Tirig
  • Telèfon: 964 336 010
  • Fax:
  • http://www.museudelavalltorta.gva.es
  • [email protected]