# # # # # #

Racó de Nando


Benassal

Aquest abrics orientats al sud s'aguaiten al barranc de Montlleó formant un semicercle en un meandre del barranc. L'escenari és impressionant, tant pel paisatge i la vegetació com per la localització. Els abrics són de difícil accés, hi ha que pujar unes rampes fins a unes reixes de seguretat que protegeixen les pintures. Poden observar-se 25 pintures pintades en colors roigs en diferents tonalitats així com en negre. Són arquers i diferents figures humanes, senglars i cérvols, així com altres animals que no són senzills d'identificar. Una escena de caça amb l'arquetípic arquer corrent que persegueix a un senglar ferit o uns caçadors que aguaiten a unes cérvoles són els conjunts més significatius. Destaca també la figura de l'arquer amb barba i cinta al cabell que subjecta una cistella. Les pintures són molt similars a les que podem trobar a la cova Remígia.

Els carrers de Benassal van estar tancats per muralles de les quals encara podem admirar parts dels seus llenços i tres belles torres (Redona, de la Presó i d'En Garcés). Al costat, com a monuments més importants podem citar: "La Mola", antic ajuntament gòtic del segle VIX i ara seu del Museu Arqueològic local al que s'accedeix a través d'un interessant portal de tradició morisca; l'església parroquial de l'Assumpció (s. XIV-XVIII); el palau barroc dels Sánchez Cotanda; i Els Carrerons, conjunt de carrerons amb una cuidada arquitectura popular. Pel que fa a les ermites, destaquem la de Sant Roc, Sant Cristófol, La Magdalena i la del Crist del Calvari.

Destaca el paratge del riu Montlleó. Als voltants del llit del riu es troba una escola xicoteta, diverses masies i molins i les pintures rupestres del Racó de Nando.
El municipi de Benassal és, a més, famós per les excel·lents aigües del balneari de la font d'En Segures, indicades ja des de fa temps per combatre les afeccions del renyó, de la bufeta i de les vies respiratòries. Aquest balneari constitueix un important centre de vacacions rodejat d'hotels, xalets i apartaments. A més, a poca distància de la font d'En Segures es troba el paratge del Rivet, un bosc xicotet de roures i alzines, lloc molt interessant des del punt de vista natural.


Dades

  • 12160 Benassal
  • Telèfon: 964 442 004
  • Fax:
  • http://www.museudelavalltorta.gva.es
  • [email protected]