# # # # #

Font de Company: Safaretjos Municipals i Trencadís


Les Coves de Vinromà

En primer lloc hi ha un doll d'ús humà, que permet omplir càntirs, ampolles, botes, garrafes, etc.; en segon lloc a la part esquerra hi ha un abeurador per a l'ús animal. En tercer lloc hi ha els safaretjos municipals per a rentar la roba, rebent l'aigua dels aqüífers directament. Aquesta roba la desinfectaven abans, amb cendra que s'utilitzava com a lleixiu. Finalment, l’aigua sobrant se subministrava a parcel·les d’horts adjacents per regar.

La font de Company va ser antigament un lloc designat pels Jurats on hi eren les forques dels ajusticiats, símbol del poder i Justícia de la Vila, i allà és el lloc on actuà el Protocol de la presa de possessió de la vila, i es practica el 8 de març de 1593. Hi ha altres referències trobades de compres i vendes immobiliàries que tenien lloc en la Font de Company, i també es relata que era probable que es reuniren allí els corretgers, els sanadors, els ferrers i venedors de tota mena d'objectes existents perquè estant fora de la Vila no pagaven els càrrecs municipals i per tant venien a preus més assequibles. Les primeres referències trobades es remunten a l'any 1510.

Actualment, trobem un gran mural de trencadís, una tècnica d'aplicació de mosaic a partir de fragments de taulell units amb argamassa, dedicat als usos que es donava a l'aigua en aquest paratge.

 


Dades