# # # # # #

Església vella dels Desemparats


Les Coves de Vinromà

El nucli antic de la població de les Coves de Vinromà està localitzat sobre una lloma rocosa que s’alça sobre la vall del riu de les Coves. Al cim de la lloma, donant l'esquena al riu de les Coves i limitant la població, destaca l'església vella de La Mare de Déu dels Desemparats, antiga parròquia de la vila. Gòtica amb vestigis renaixentistes.

Va ser l'antiga mesquita àrab erigida en el segle IX. Els seus arcs conopials apuntats així ho demostren i particularment el tapiat que correspon a la casa de l'ermità. Va tindre un cassetonat segurament notable, ja que encara existeix una de les seues sabates sencera i la seua bessona serrada, substituït per les actuals voltes d'estil gòtic i de principis del segon període; en la seua portada actual, existeix el peu i la cúpula de capella fornícula d'estil gòtic florit segle XIV que segurament va ser una de tantes que van embellir la que va tindre en consagrar-se al culte catòlic o molt poc després. La mesquita com a tal, va estar ornamentada per un sòcol de taulells amb de gran valor artístic, desapareguts. Consagrada al culte catòlic, la mesquita, va tindre retaules de taules flamenques de gran valor les quals, ni rastres queden.

Durant l'última guerra civil es va establir una línia de foc a l’altra banda del barranc, amb la qual cosa va ser afectada l'església. Conclosa la guerra i es va desteular i es va arruïnar part del presbiteri, que als anys seixanta va ser dinamitat per evitar la seua caiguda al camí de baix. Per circumstàncies similars i per ampliar el carrer, la secció situada als peus de l'església va córrer la mateixa sort.

El 1983 la vila de les Coves de Vinromà, mamprengué el projecte de restauració. L'obra es va dur a terme des d'octubre de 1986 fins a març de 1988, els criteris pels quals es regiren foren la consolidació i la classificació de les ruïnes existents.

Actualment l’antiga església està destinada a ser un espai on esdevenen actes culturals i, sobretot, a ser el Centre d’Interpretació de la Vila on es podrà conéixer la història del poble a través de la col·lecció museogràfica.


Dades