#

Gravats paleolítics


Sierra Engarcerán

L'abric està situat al marge esquerre del barranc de la Guitarra, al terme municipal de la Serra d'en Garceran, i presenta una forma de diedre allargat, amb unes dimensions de 8 metres de llarg per aproximadament 4 d'ample i 2 metres de profunditat màxima.

Van ser descoberts en l'any 2000, però tenen més de 10.000 anys d'antiguitat. Aquest conjunt s'ha denominat oficialment com abric de Melià, en reconeixement al descobridor, Francesc Melià Martínez, col·laborador del Museu de la Valltorta. L'estudi del suport sobre el que estan gravats els motius paleolítics revela el desenvolupament dels processos geològics que n'han afavorit la conservació.

Alguns dels gravats trobats a l'abric de Melià representen exemplars de cabrums i equins, que poc tenen en comú amb els animals actuals: morros tancats i apuntats, potes triangulars o lineals, articulació de pits, potes i coll, caps oberts a la part superior o enfocaments i perspectives, etc.; per que molt tenen en comú amb altres troballes, com ara el Parpalló (Gandia), la cova Matutano (Vilafamés) o Sant Gregori (Falset, Tarragona).

 

L'abric de Melià és el tercer conjunt d'art parietal de la Comunitat Valenciana, per darrere dels jaciments alacantins de la cova Fosca i Reinós (1988), però la importància que té ha de valorar-se en el context més ampli de l'art rupestre peninsular.

 


Dades

  • 12182 Sierra Engarcerán