#

El Tossal de la Vila


Sierra Engarcerán

El Tossal de la Vila és un jaciment arqueològic situat al conegut i emblemàtic tossal del mateix nom, de 954 metres sobre el nivell del mar, a l'oest del nucli urbà de la Serra d'en Garceran, a la comarca de la Plana Alta (província de Castelló, Espanya). Té la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC).


Les excavacions arqueològiques han identificat que, a l'àmplia plataforma que conforma el cim, s'hi conserven les restes d'un poblat protegit amb una muralla situada a les parts més accessibles. 

 

S'ha determinat que el poblat presenta dues fases d'ocupació diferenciades en el temps. La més antiga se situa entre finals de l'edat del bronze i els inicis del ferro antic (segles VIII-VII abans de l'era). La segona i més recent ha sigut datada en el segle X de l'era.

 

Des de l'any 2012, les excavacions s'han dut a terme progressivament en campanyes d'entre 2 i 3 setmanes mitjançant un voluntariat gràcies a la col·laboració de l'ajuntament de la Serra d'en Garceran, amb el Servei d'Arqueologia de la Diputació de Castelló.

 

El Tossal de la Vila està situat en un dels punts més elevats de la serra coneguda com d'en Garceran, un dels sistemes centrals de la província de Castelló, que separa el corredor de la rambla Carbonera respecte de la Plana de l'Arc y el corredor de les Coves de Vinromà.

 


Dades

  • 12182 Sierra Engarcerán