# #

Palau Casalduch


Sierra Engarcerán

El Palau Casalduch i Muñoz, conegut popularment com el Fort o el castell de la Serra d'en Garceran, és una mostra notable d'arquitectura gòtica civil valenciana que conserva la façana original i que actualment acull les dependències de l'Ajuntament, ja que és propietat de l’Excel·lentíssima Diputació Provincial.

Sobre la porta d'accés podem observar l'escut heràldic dels Casalduch, barons de la serra d'en Garceran, la Pobla, Benicàssim i Montornès des del segle XVI, quan Nicolau Casalduch va vincular la baronia al seu cognom.

A l'entrada ens trobem tres arcs gòtics amb dos cassetonats de fusta, un dels quals és original del segle XVI.

La planta noble o superior ha sigut rehabilitada per l'Ajuntament per acollir la col·lecció museogràfica dedicada al bisbe Felip Bertran, bisbe de Salamanca i Inquisidor General durant el regnat de Carles III, així com altres manifestacions artístiques i històriques de rellevància local.

D'entre les peces que s'exhibeixen, en destaquen els enrajolats de la cuina de finals del segle XVIII i principis del XIX que ha sigut adquirida recentment per l'Ajuntament. A la planta baixa de l'Ajuntament ens trobem amb peces cedides, com ara l'Abraçada a la naturalesa, de Tomàs Roures, i un llenç de Carmen Ibarra titulat Jungla de subjectivitat de l'any 2004.

Al pati del Palau trobem un espai que acull una col·lecció d'un centenar de creus tallades en pedra, que representen aquest símbol a través de la història. Aquesta obra ha sigut elaborada per l'artesà local Francisco Agut.

 


Dades