# # # # # # #

Santuari de la Mare de Déu de la Font


Castellfort

L’ermitori és un conjunt conformat per l'Església-Albergueria, la Confraria i un Porxo, que formen un recinte triangular, tancat i defensable, i travessat pel camí d'Ares a Castellfort.

L'església original, de xicotetes dimensions, del segle XV, se situa al costat d'una cova on hi ha un brollador natural, que dóna nom a l’ermitori. Este patí ha estat objecte de diverses modificacions fins al segle XVII, quan adquirí la seua configuració actual, amb voltes de canó amb llunetes en la nau central i de creueria falsa en la capella major. Es tracta d'una església amb una nau rectangular, amb tres crugies i absis poligonal. L'entrada és lateral, pel costat de l'epístola, a la dreta. La coberta exterior reposa sobre fustes de dos aiguavessos. L’albergueria és un edifici en forma d’«L», que connecta amb els peus de l'església. Està realitzada amb murs de cadirat i maçoneria. Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb dues altures, construït l’any 1566.


A l'interior destaquen unes pintures murals monocromes, en les quals estan representades les vides de Jesús i la Verge, pintades l’any 1597 per Cerdà. A l'exterior destaquen algunes portades i finestrals de pedra llaurada. A la cantonada que forma l'edifici hi ha un porxo resolt amb arcs de cadirat de mig punt, i una porta que mira a la part posterior del barranc. L'edifici de la confraria no es disposa ortogonalment als anteriors, ja que es construí posteriorment. En destaquen les pintures de la sala principal.

 

Les façanes d'este edifici es modificaren a finals del s. XIX, introduint balcons de ferro forjat. Finalment, el porxo i l'accés des d'Ares, mitjançant una porta fortificada, acaben de delimitar el recinte.

 

 


Dades


Més informació

A 5 km de la població. Seguint la carretera CV- 124 en direcció cap a Ares, s’hi passa per davant.