#

Ermita de la Mare de Déu dels Àngels


Puebla de Arenoso

Conta la llegenda que la conquesta cristiana d'aquesta fortalesa es va aconseguir gracies a la intervenció de la Mare de Déu, que es va aparèixer a les tropes de la zona on, després, a finals del segle XIII o a principis del XIV, es va edificar l'ermita en commemoració del fet. En aquests temps, la capella havia de quedar dins del recinte murallat. És un bell temple medieval que ha sobreviscut miraculosament al pas del temps a pesar del remot emplaçament on es troba. Va estar en perill de ruïna a finals del segle passat, quan l'embassament va submergir moltes masies mantingudes pels habitants. No obstant això, en l'actualitat està restaurada gracies a la iniciativa de l'Associació d'Ermites Medievals.

Es tracta d'una ermita xicoteta i senzilla, amb tot l'encant i la bellesa d'una venerable antiguitat i l'evocadora ubicació on es troba. Cimentada sobre la mateixa roca, la planta és rectangular i allargada amb parets de ruda maçoneria deixada a la vista, reforços de carreus i coberta de teules a dos vessants. Ha sigut rehabilitada recentment. A la porta, que s'obri baix d'un arc de mig punt rebaixat amb grans dovelles, s'accedeix per uns escalons de pedra. No hi ha cap adornament a la façana, que remata en una àmplia espadanya de doble buit amb teuladell sense campanes.

A l'interior, el sòl és de peces de fang i la coberta de fusta està suportada per dos arcs apuntats. Darrere de l'altar hi ha una fornícula per a la imatge de la titular, reproducció d'una imatge del retaule major de Burgo de Osma elaborada pel taller ceràmic Estanislao de Castelló.

Aquí acudeixen els veïns de la Pobla i els descendents de la Rambla Alta, Los Arcos i Campos d'Arenós el dia 2 d'agost.


Dades