# # #

Torre del Rei


Oropesa del Mar / Orpesa

Es va començar a construir l'any 1413 per ordre de Fernando d'Antequera, rei de la corona d'Aragó, per defensar la zona de possibles atacs sarraïns o de pirates barbarescs, fet precisament gens aïllat i que havia convertit les costes d'Orpesa del Mar, segons paraules textuals del mateix rei, en costes que "en lloc d'homes, les habiten panteres; i en lloc d'aus domèstiques voletegen els voltors i els corbs". Curiosament, es va anar construint amb donatius en caixonets d'almoines de les esglésies col·locats a aquest efecte i amb donatius particulars de la gent de la corona d'Aragó, principalment de València.

De totes les ampliacions i millores que s'hi van fer, potser la més important fou la que va realitzar Juan de Cervellón l'any 1534, deixant els murs en 4 metres d'amplada. L'any 1564 la torre va ser comprada per Felip II per 10.000 ducats, i per això va passar a dir-se la Torre del Rei.

Si contemples aquesta construcció, pràcticament única al món, pots comprendre la sensació de seguretat que transmetia als habitants d'Orpesa del Mar i que va contribuir certament al repoblament i renaixement de la localitat

. La seua mera presència va dissuadir ben segur de molts atacs de pirates, tan freqüents en l'època, i ofereix hui dia la possibilitat d'admirar una construcció militar sense parangó a la resta del món.


Dades


Més informació