# # # # # # # #

Santuari de Sant Joan de Penyagolosa


Declarat Bé d'Interès Cultural - Vistabella del Mestrat

Construcció d'origen medieval amb ampliacions neoclàssiques i barroques posteriors, que concentra gran part de la màgia i de la misticitat del Penyagolosa, als peus del qual se situa. Aquest santuari és el focus d'atracció religiosa més important de la província, el qual rep any rere any les peregrinacions ancestrals de la majoria de pobles del les rodalies, com ara Culla, Vistabella, Xodos i Puertomingalvo. Algunes es remunten a l'edat mitjana, i la més coneguda és la dels Pelegrins de les Useres, declarada Bé d'Interès Cultural Immaterial, que té lloc l'últim divendres d'abril. Durant aquestos recorreguts els pobles demanen pau, aigua i salut a la imatge romànica del sant.


El santuari, d'origen gòtic, possiblement va ser fundat pels monjos que assistien les tropes del rei Jaume I en la conquesta de València. La part més antiga és la formada pel pati interior i les dependències que hi recauen. En aquestes cambres els salons estan coberts amb cobertes rústiques de fusta. Al mur lateral d'accés al temple per l'interior hi ha unes pintures murals que daten del 1592. Precisament va ser durant la segona meitat del segle XVI quan l'ermita passa per grans transformacionals a causa de l'augment de pelegrins.

En el segle XVIII l'ermita va adoptar la configuració en forma d'“O” que coneixem hui en dia, quan s'hi van construir dos cossos amb arcuacions de mig punt a la planta baixa que formaven pòrtics, sobre els quals es van edificar habitacions per ampliar l'hostatgeria. El de la dreta va desaparèixer i actualment s'hi troben dues grans xemeneies.

L'església també va ser ampliada a la fi del segle XVIII. És d'una nau, amb voltes de llunetes i una capella lateral, dedicada a santa Bàrbara. La façana és interessant, amb dos cossos allindanats entre pilastres amb fornícula al superior, i mostra una imatge del sant. La sagristia presenta una finestra renaixentista amb volutes i uns altres elements de gran qualitat.

La imatge romànica de sant Joan de Penyagolosa és una escultura de fusta policromada, que fins i tot ha patit algun incendi al llarg de la història, com ara durant la Guerra Civil del 1936. La desproporció que la figura mostra pel que fa al cap i al coll en comparació de la resta del cos s'interpreta com un intent de ressaltar el fet que el sant morira degollat. La imatge porta un ram, una creu i un llibre, i damunt d'aquest, un be. És una figura frontal, rígida, sense expressió ni moviment.

Sant Joan de Penyagolosa és el patró de Vistabella i en el seu honor se celebren les festes majors en l'última setmana d'agost, ja que el 29 és el dia del sant. El 24 de juny també és festiu a Vistabella i té lloc una xicoteta fira i misses al santuari.

 


Dades