# # # # #

Ermita de Sant Bartomeu i restes del castell del Boi


Bé - Vistabella del Mestrat

Ermita de Sant Bartomeu i restes del castell del Boi

Castell Bé d'Interés Cultural amb categoria de monument i ermita Bé de Rellevància Local

El Boi va ser un poblat independent de Vistabella, fins que s'hi va annexionar l'any 1405.

Hi trobem l'ermita de Sant Bartomeu, segon patró de la localitat. Es tracta d'una de les primeres esglésies gòtiques valencianes. És un temple d'una sola nau, coberta amb una sèrie d'arcs diafragma que sostenen una estructura de fusta, típica de l'època de la reconquesta, en el segle XIV. Té un sòl de lloses esplèndid, un pòrtic frontal i una espadanya bastant elevada. La coberta és de teules roges.

El romiatge a aquesta ermita té lloc el dia 24 d'agost, quan se fa una missa amb esmorzar i rondalla posteriors. El caseriu que la circumda està hui abandonat.

Sobre el mola, als peus de la qual es troba el poblat, estan les restes del castell del Boi, que va ser una antiga fortificació musulmana, un castell roquer penjat sobre murs verticals de pedra en un pas estret. Estratègicament situat, va haver de ser un lloc avançat de defensa: un edifici impressionant, de grandària mitjana, amb tres o quatre torres elevades foses amb les pedres del precipici.

Actualment està en ruïnes, encara que conserva nombroses restes: llenços de muralla, elements de totes les torres i de diversos recintes i d'espais interiors. A més, des d'allí podrem observar unes vistes excel·lents de la vall del riu Montlleó, amb Culla a l'altre costat.

 


Dades