#

Calvari


La Salzadella

El calvari de la Salzadella és un conjunt arquitectònic format per l'ermita, el viacrucis amb les 14 estacions on es representa la Passió de Jesús i el voltant amb un jardí arbrat i plantes ornamentals.

Construït inicialment als afores del poble, l'origen data del segle XVII, amb la col·locació de 14 creus de fusta perquè els fidels pogueren fer el viacrucis de Pasqua tradicional. Entre 1797 i 1801 va ser renovat amb la substitució de les creus antigues per 14 capelles, fet que va quedar commemorat per una inscripció a la portalada d'accés. Posteriorment, l'any 1982, va ser derruït a causa de la tercera Guerra Carlina, fins que el 18 d'agost de 1907 es va erigir un viacrucis nou, amb una gran festa popular i la benedicció litúrgica. L'any 1936 va ser derruïda novament, però l’any 1984 va ser reconstruïda definitivament fins a l'actualitat.

Per això, el calvari actual és una obra dels tallers de V. Gallén, un ceramista prestigiós de Castelló. El conjunt de les capelles del calvari disposa dels cossos següents:
- Base modulada amb un gran bloc regular de pedra calcària.
-Templet de pedra d'estil clàssic amb un arc de mig punt, decorat amb rajoles policromades i esmaltades que representen la Passió.
- Cúpules galonejades de pedra sobre les quals descansaven les creus de ferro desaparegudes.


Dades