# # # # # # # # # #

Celler Museu i Centre d’Interpretació del vi


Sant Mateu

Este celler fou constituït oficialment el 24/11/1945, amb el nom de COOPERATIVA AGRÍCOLA SAN ISIDRO - BODEGA VINÍCOLA SAN MATEO.

L’escriptura d’obra nova es realitzà el 1953. Any que finalitzà la construcció i es vinificà la primera collita a les noves instal·lacions. Amb posterioritat s’anaren realitzant ampliacions en el propi solar amb altres naus accessòries. Esta nau de tres aigües està declarada edifici protegit per la Generalitat Valenciana i és un preciós exemple de l’estil arquitectònic de la Revolució Industrial del segle XIX. Ha estat objecte de molts treballs d’arquitectura.

Este celler fou un gran centre productor de tota la comarca, aglutinant i centralitzant les veremes de moltes poblacions de la zona de Sant Mateu, i donant nom oficial a la Comarca Vinícola de Sant Mateu.

Fou en el seu moment la més gran de la Comunitat Valenciana i encara avui és la més gran de la província de Castelló. Segons consta, es registrà durant els anys 70 el record de més de 7 milions de kg en una collita.

Disposa de 113 cubes o tines subterrànies i 82 elevades de formigó per a la fermentació (segons el llibre de “Plans i capacitats” exposat en el celler).

A més, disposa de més de 100 metres de caves subterrànies que serveixen al seu torn d'accés als depòsits inferiors i que actualment estan adequades a les sales de criança dels vins, i sales privades del Club Priveé i de degustacions.

Les marques amb què es comercialitzaren els vins foren principalment VINO SAN MATEO i MAESTRAZGO, les proves de disseny i logotips dels quals es poden contemplar en les vitrines del museu.

L'activitat d'este celler perdurà ininterrompudament fins l'any 1984, quan cessaren les activitats vinícoles, degut principalment a la nova normativa i a la subvenció del mecanitzat per arrancada de vinya i la consegüent desaparició de més del 90 % de les hectàrees de vinya.

La nostra empresa, després de diversos anys de restauració i rehabilitació, la reobrí i la inaugurà el 9 de novembre del 2018, amb una nova i moderna nau d'elaboració, juntament amb el museu i centre d'interpretació del vi, obrint al seu torn una gran part de la història de tota una comarca.

 


Dades