# #

Falles


Per fer una historia breu de les Falles a la Vall d'Uixó hem de retrocedir fins a l'any 1982, quan es va plantar el primer monument faller a la plaça Buenavista. Es formà la primera falla com una associació o agrupació veïnal i cultural. Fou un grup de veïns anomenats "Pepes" (la majoria es deia Josep o Pepe) els que, de manera improvisada, van formar la primera associació fallera de la Vall d'Uixó. I aquest va ser el primer pas d’aquesta tradició tan valenciana. Aquell primer monument va anomenar-se falla "Pensat i Fet".

L'any 1987 va ser constituïda la segona comissió fallera de la Vall d'Uixó, anomenada falla "L'Ambient", nom proposat perquè estava ubicada en una zona urbanística de creació nova, on es movia tot l'ambient de botigues, bars i zones d'oci de la ciutat.

L'any 1991 es van plantar, per primera vegada a la Vall d'Uixó, les ja tradicionals creus de maig. Això sí, creus de maig referents al món faller, perquè, abans de l'any 1936, ja es plantaven creus a la ciutat, però les comissions falleres no eren les encarregades d'eixa tasca. Van ser les falles "Pensat i Fet" i "L'Ambient" les que van iniciar la tradició, al mateix temps que recordaven que el març següent es tornaria a plantar un monument faller al mateix lloc on hi havia una creu.

Les dues falles van anar convivint, però no va ser fins a l'any 1994 que es formà una nova comissió de falles, la falla "La que faltava", que va plantar el primer monument l'any 1995. La falla "La que faltava" era la tercera comissió fallera de la ciutat i, com el seu nom indica, era "la que faltava" perquè es poguera constituir una Junta Local Fallera a la Vall d'Uixó.


Més informació