#

Barranc de la Fos


Villafranca del Cid

Barranc de la Fos

La Fos és el barranc més important del terme municipal de Vilafranca, per la riquesa paisatgística, faunística, vegetal i etnogràfica.

Està situat al sud-est de la població, a pocs metres de les últimes edificacions del nucli urbà. Malgrat les dificultats que presenta aquesta vall profunda per les pendents empinades, hi destaca el curiós aprofitament agrari que va tindre aquest barranc en el passat. En aquest inhòspit lloc van fer-se una gran quantitat de xicotets bancals amb parets de pedra seca, per aprofitar-ne millor l'aigua i la terra útil, i destinar-la als cultius de secà.

La protecció que en proporcionen les vessants abruptes pel que fa al clima advers, juntament amb l'orientació sud-est, que li atorga una bona insolació, han permès el cultiu d'espècies més pròpies de climes càlids.

A les proximitats de Vilafranca, al costat de l'antiga escombrera ja clausurada, hi ha un mirador natural des del qual poden obtenir-se unes panoràmiques excel·lents del barranc de la Fos, de les quals destaquen: l'ermita de Sant Cristòfol de Benassal a l'esquerra, el Penyagolosa (cim més alt de tota la Comunitat Valenciana), a la dreta i, al centre, el Picaio (1.304 m).

El recorregut d'aquest barranc agrest no és fàcil, ja que el camí es desdibuixa i de vegades està cobert per una vegetació espessa, però realment paga la pena recórrer-lo.