#

La torre àrab


Montanejos

D'origen islàmic, es troba al centre de la població, enfront de l'església, integrada dins de la façana de l'antic palau dels comtes de Vallterra. És un monument declarat com Bé d'Interès Cultural del patrimoni valencià.

És de planta circular i alçada cilíndrica i està construïda amb còdols de diferents grandàries provinents del riu. Actualment està adossada al antic palau dels comtes de Vallterra. Se’n conserven únicament els murs mestres exteriors, ja que els interiors van ser derruïts.

Aquests tipus de fortificacions, també anomenades talaies, no eren construccions aïllades, sinó que formaven part d'una eficaç xarxa d'edificacions que tenien com a objectiu controlar una determinada extensió de territori. Al capdavant d'aquestes xarxes es situava un castell principal, denominat HINS pels musulmans, que es construïa sempre en un punt molt elevat i posseïa una orografia complexa.

Dependents d'aquests baluards, hi havien altres fortificacions secundàries capaces d'albergar xicotetes guarnicions i, d'entre totes, als punts més estratègics, es col·locaven les torres vigia, SAJRA, que constituïen l'últim element de tot l'entramat defensiu.

 


Dades

  • 12448 Montanejos