# # #

Castell Templari de Xivert


Declarat Bé d'Interés Cultural - Alcalà de Xivert - Alcossebre

El castell conserva dues parts bastant ben diferenciades: l'àrab i la cristiana.

La part àrab comprèn el recinte emmurallat extern, obra datada en els segles X - XI. Dins trobem, encara avui, bones mostres de l'arquitectura domèstica dels moriscos.

Al cim s'aixeca la fortalesa templera, que compta fins i tot amb capella, espaioses dependències, estables ... així com amb diverses torres. Són notables la part sud amb les dues torres circulars i el mur, obra de pedra picada, com també ho és una gran cisterna per proveir d'aigua el castell.

Als peus del castell, en el terreny comprès entre el cim i els penya-segats de la muntanya de Xivert, es va estendre un nucli de població musulmana (s. X-XI fins 1609). Després de la conquesta d'aquestes terres per la Corona d'Aragó, aquesta població continua ocupant en virtut d'un tractat de rendició que permetia la permanència a les seves terres i el manteniment jurídic i religiós dels habitants musulmans a canvi de reconèixer certs drets feudals de l'Ordre del Temple. L'any 1609 es decreta l'expulsió dels moriscos i el consegüent abandonament del poblat.


Dades


Més informació

Es troba a 4 km a l'est del nucli urbà.