# # #

The Quintos Festival


En el municipi dels Coves la Setmana Santa té lloc des del Dijous Sant fins al Dilluns de Resurrecció i tenen una marcada importància els quintos i quintes.

Antigament, els quintos eren aquells joves que abans de complir amb el servei militar obligatori participaven en diversos actes del municipi i realitzaven col·lectes pels carrers. Amb el pas del temps, això es va ampliar també a les dones i es va seguir la tradició després de l'abolició d'aquesta obligació militar.

El tret d'eixida a la Setmana Santa la donen els quintos la nit del dijous sant amb una festa amb la finalitat de recaptar fons per a costejar els diversos actes que tenen durant l'any. Després d'aquesta festa, el divendres sant són els encarregats de traure els passos de les processons del Via crucis i del Sant Enterrament el divendres a la nit.

No obstant això, la festivitat més pintoresca i tradicional dels Coves entorn de la Setmana Santa té lloc el Diumenge de Resurrecció, en el qual els quintos, després de la processó de la trobada i acompanyats per la banda de música, recorren tot el poble. En aquest recorregut és típic que la gent els obsequie amb tota mena de productes alimentaris sent el més típic les cistelles on es combinen el menjar i la beguda fins a les típiques Tortades de Quintos, uns pastissos de gran grandària que, tradicionalment, es fan amb farina d'ametla i que estan decorats segons els gustos del quinto al qual se li dóna, sent en algunes ocasions, verdaderes obres d'art.

Després d'acabar la col·lecta, els quintos es dirigeixen a la Pista de la Ravaleta on exhibeixen els pastissos i els reparteixen entre tots aquells que s'acosten a veure'ls. D'aquesta manera, els quintos retornen a la gent del poble el que amb tanta generositat els han donat.

 

 

 


Més informació