# #

Museu Etnològic i de Ceràmica "El Termet"


Vila-real

El Museu Etnològic del Termet es troba ubicat en les distintes dependències rehabilitades de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia. El marc físic escollit està en perfecta consonància amb els seus objectius, ja que a les seues especials condicions arquitectòniques de l’edifici s’afig la seua rellevància dins d’un dels paratges més bells i interessants de la Plana: el Termet.

L’escala d’accés al Museu s’inicia en l’espai voltat que formava part de la primi­tiva ermita de la Mare de Déu. Tot el recinte està decorat amb sòcols de ceràmica renaixentistes i barrocs, procedents del Palau dels Cucaló de Montull, que s’alça­va al centre urbà de Vila-real fins a la meitat d’aquest segle.

El Museu Etnològic del Termet pretén ser un centre dinàmic, en permanent evolució i creixement. Des d’aquestes sales aspirem a compaginar l’exposició dels fons propis del museu amb altres mostres temporals i itinerants, com també diverses activitats d’interés públic.

El Museu va ser instal·lat a l’ermita després de la restauració de l’edifici el 1986, i consta de quatre sales diferenciades.

La planta baixa es dedica al mobiliari des de finals del segle XVIII fins a principis del segle XX. També es troba exposat l’esbós en argila de la Mare de Déu de Gràcia, i a l’escala d’accés, a la primera planta, també podem contemplar un gran esbós de llapis sobre paper del tabernacle de la patrona de Vila-real, ambdós realitzats per l’escultor Fuster.

La primera planta es divideix en dues sales diferenciades: l’etnologia i la ceràmica

En l’accés a aquestes sales podem contemplar dues peces emblemàtiques com és el carro de bombers de principis del segle XX i un carro amb tots els ele­ments necessaris per a anar a l’horta a treballar. A la sala destinada a l’etnologia, es mostra una àmplia col·lecció de ferramentes i estris de la cultura popular de la localitat, com ara, eines agrícoles, forn, els pesos i les mesures, elements uti­litzats a les llars com forrellats, picaportes... En dues sales més es reprodueixen ambients de la vida a les cases de finals del segle XIXi principis del segle XX: la cuina i el dormitori. En una àmplia vitrina es mostra part del fons de la col·lecció d’indumentària femenina i masculina.

En la segona sala, es realitza un ampli recorregut històric i cultural de l’evolu­ció de la ceràmica. Hi podem veure una interessant col·lecció de ceràmica per a la llar i arquitectònica que comprén des del neolític fins al segle XIX, en la qual destaca la col·lecció de ceràmica gòtica. En aquesta sala, a més es troben una sèrie d’elements arqueològics de diverses èpoques i cultures que van estar pre­sents en aquestes terres i voltants.

Finalment, una quarta sala que es troba al cor de l’ermita està dedicada a l’et­nologia religiosa popular i s’hi mostren mantells realitzats per a la Mare de Déu de Gràcia, peces devocionals com xicotetes imatges de culte, rosaris, etc. Cal destacar dues peces emblemàtiques com són les dues faldes amb què cobrien el Crist de l’Hospital en diferents períodes litúrgics..del museu amb altres mostres temporals i itinerants, com també diverses activitats d’interés públic.


Dades


Horari

Horari de visites juliol i agost (resta de l’any concerteu la visita per telèfon):

Divendres de 18 a 21 h

Dissabte d’11 a 13 h i de 18 a 21 h

Diumenge d’11 a 13 h

Festius tancat


Més informació

A 2 Km de Vila-real, en un paratge al costat del riu Millars.