# # # # #

Museu de la Pedra en Sec


Villafranca del Cid / Vilafranca

La pedra en sec ha sigut i és una constant a Vilafranca. Durant segles, la necessitat d'augmentar la superfície i la qualitat del terreny cultivable va generar que s'extragueren d'aquestes terres grans quantitats de pedra. Amb aquest material i l'enginy i les mans dels pobladors d'aquesta vila, s'hi va crear una arquitectura pròpia, senzilla i popular, una forma única d'entendre el medi que els envoltava. S'hi va, crear centenars de quilòmetres de parts de pedra seca i centenars de casetes, balses, pous, bancals, artigues, assegadors, etc.

Així, per fer coneguda aquesta arquitectura ecològica que ha transformat el paisatge d'una manera sàvia i respectuosa amb el medi ambient, Vilafranca va inaugurar el dissabte 14 d'octubre de 2006 el primer Museu de la Pedra en Sec de la Comunitat Valenciana.

Aquest espai museogràfic, únic per les seues característiques, està situat a la planta superior de l'edifici gòtic de la Llotja. S'hi pot conèixer la rica tècnica de la pedra en sec que forma part del patrimoni de Vilafranca, les ferramentes, els models constructius, les tipologies de casetes o el paisatge humanitzat, a partir d'un recorregut per panells, maquetes, recreacions i projeccions amb fragments de l'audiovisual Tota pedra fa paret. A més, també ofereix la oportunitat de gaudir d'una de les vistes més privilegiades de tota la Vega i del mateix edifici on està ubicada l'exposició: la Llotja gòtica de Vilafranca.

De totes maneres, aquest museu va més enllà dels límits físics de l'edifici: vol donar les ferramentes per interpretar el paisatge ple de pedra i per comprendre l'esforç dels veïns de Vilafranca per poder subsistir en aquestes terres, transformant-hi el paisatge. Així doncs, són tres els itineraris que poden fer-se per completar-hi la visita:

- ITINERARI “PLA DE MOSORRO”: Pastors i ramaders.
- ITINERARI “LES VIRTUTS”: Agricultors i masovers.
- ITINERARI “LA PARRETA”: El bosc de la Parreta.


Dades