#

Castell de Castro


Declarat Bé d'Interés Cultural - Alfondeguilla

Fortalesa àrab, a 721 m d'altitud, punt important de la resistència morisca.
El castell ocupa una superfície propera als 2.000 m2, i en ell es poden diferenciar dues parts: d'una banda, el 'albacar', refugi fortificat per als habitants dels pobles dependents de la fortalesa; de l'altra, el castell pròpiament dit, presidit per la voluminosa torre de l'homenatge, que va ser enderrocada el 1938 durant la Guerra Civil.
Com totes les fortaleses de la serra, va ser refugi dels moriscs revoltats després del decret d'expulsió, i només va poder ser pres pel duc de Sogorb i el general Cavanilles després de la caiguda del Castell d'Aín. També va jugar un important paper durant les guerres carlines.
Per la seva estratègica situació i per ser una excel·lent talaia amb gran visibilitat, va ser utilitzat com a lloc d'observació durant la Guerra Civil de 1936-39. El remot de la seva situació i els nombrosos fets bèl·lics en els quals es va veure embolicat l'han portat a una ruïna total, tot i que encara podem observar nombroses restes, especialment de les seves muralles, que ens parlen del seu passat esplendor. 


Dades


Més informació

El Castell s'alça sobre el cim del mateix nom a la Serra Espadà, a 787 metres d'altitud, en un estratègic i remot emplaçament penjat sobre dos profunds barrancs a l'extrem occidental del terme municipal d'Alfondeguilla.