# #

Ermita de Sant Blai


Borriana / Burriana

Conquerida Borriana per Jaume I en 1233, el rei es va preocupar de poblar esta vila amb gent cristiana, i amb este objectiu va comissionar Pere Cornell perquè anara a la seua terra aragonesa i reclutara gent per a habitar Borriana. Va tornar Cornell amb gent d’Albarrasí, Terol, Daroca i Aljafería. Estos dos últims grups, als quals va correspondre poblar el carrer Major i algun dels seus limítrofs, portaven en la seua tradició l’amor al bisbe sant Blai, d’intensa i gran devoció en les seues terres, per la qual cosa li van dedicar una ermita a la vora del riu Anna on poder retre-li culte. Al costat de l’ermita, Jaume I va fundar un hospital per a pobres que va obrir les portes en 1238 i que va ser posat davall l’advocació i patrocini de sant Blai.

D’altra banda, hi ha una llegenda que conta que uns borrianencs van trobar la taula surant en un rabeig del riu, després d’una intensa tempestat que tenia atemorida la població i que pareix que els resos al sant haurien aconseguit calmar. Així, amb la troballa del retaule, els ciutadans van atribuir este “miracle” al sant i va ser designat com a patró de la ciutat per ser el seu major custodiador.

El vell temple va ser enderrocat en 1882 per a construir l’actual. La imatge del sant que presidia l’ermita va ser destruïda durant els primers disturbis de l’agost de 1936, preludi de la guerra civil. La imatge actual és obra de l’escultor vila-realenc Julio Pascual Rubert Fuster.

L’actual ermita de Sant Blai, situada als afores de la ciutat, és obra de Salvador Forç i està realitzada en pedra sense tenir un estil ben definit. Destaquen elements neoclàssics com el frontó i el campanar. A l’interior del temple es conserva una taula amb la imatge del sant, autèntica joia de l’art pictòric i que va ser sotmesa a una restauració amb motiu de la seua exposició en la mostra “Espais de Llum” de la fundació de la Comunitat Valenciana La Llum de les Imatges. Este quadre, segons Roca i Alcaide, el van portar portar fins a Borriana els seus devots i primers pobladors cristians de la vila, del castell reial de l’Aljafería, ubicat a Saragossa. 


Dades


Més informació

Com arribar-hi:

Des del municipi, pel Barranquet, al Pla de Sant Blai i el Carrer Sant Blai.