La Mata de Morella

De rica història com ho demostren els seus monuments medievals, la vila va ser donada a poblar per En Blasc d'Alagó a En Bernat Monçó. La ramaderia i l'agricultura, així com la proximitat a Morella, van fer de La Mata un nucli pròsper tot al llarg de l'Edat Mitjana, fins que la crisi que va patir tot el Maestrat va afectar també esta localitat.

Medi Social

L'economia de La Mata està basada en la ramaderia (cria de ramat porcí, boví i oví) i l'agricultura (conreu de cereals). Altres sectors són la construcció, la fabricació artesanal d'espardenyes i altres serveis.

Recorregut urbà

Els seus carrers  són estrets i sinuosos, i amb un recorregut per la població podrem percebre la importància d'este municipi en la seua època passada, amb l'existència de diverses cases senyorívoles com la Casa Palau dels Pedro i La Figuera, la Casa Cremada, la Casa Palau dels Vallés, l'Ajuntament, el Mesón de la Vila o l'Església Parroquial. Fora del casc urbà destaca el paratge del Mas Molí Punta (s. XVI), amb la seua torre quadrangular de quatre pisos i l'ermita de Sant Cristòfol, el Mas Torre Guillem (s. XVIII), les ermites de Santa Bàrbara (s. XIV), de Sant Gil i de Sant Antoni, i El Calvari.

Paisatge

La Mata està situada al marge esquerre del riu Cantavella, a 826 m. d'altitud. Les seues muntanyes principals són Tossal i Sant Pere, cobertes de frondosos boscs de roures, alzines i arbusts. Els rius Cantavella i La Cuba travessen el seu territori .