Fanzara

Fanzara

Fanzara

Fanzara

Fanzara

Fundat pels habitants del Castellet (castell enclavat al cim d'una muntanya del terme) pocs anys després de 1238, després de la donació d'este últim a l'Arquebisbe de Narbona, juntament amb altres terres de València. Sembla que anteriorment a esta data va ser ocupat principalment per moriscos, que van viure a Fanzara molts anys i hi van deixar innombrables empremtes del seu passat.

Medi Social

L'activitat principal és l'agricultura, encara que es combina amb una escassa activitat industrial taulellera. La població es dedica a treballar el camp, a les fàbriques, a la construcció, així com a algunes professions liberals.

Recorregut urbà

Per conéixer el poble s'ha de pujar a l'Ermita del Sant Sepulcre, visitar l'església i recórrer el casc urbà fins el safareig i la font. També és recomanable passejar pels carrers, sorprenents a causa de les seues formes sinuoses.

Paisatge

El relleu és predominantment muntanyòs, el poble es troba en una vall als peus de la qual transcorre el riu Millars. El clima és mediterrani, bastant suau, atès la seua proximitat amb la mar, encara que l'estiu és més suau i l'hivern més fred que a la capital, Castelló de la Plana. El poble se situa a aproximadament 230 metres sobre nivell del mar i està ubicat entre el riu, la fèrtil horta i la muntanya rocosa; conté carrers empinats i estrets.