Borriana / Burriana

Borriana / Burriana

Borriana / Burriana

Borriana / Burriana

Borriana / Burriana

Borriana / Burriana

Borriana / Burriana

Origen: íber.
Apogeu: a partir del segle IX va ser conquerida pel rei En Jaume I, concretament el 16 de juliol de 1233. En 1348 el rei En Pere IV li va concedir el privilegi que la seua la bandera fòra ampliada amb la banda blava i tres corones. En 1520 l'emperador Carles V li atorgà l'escut d'armes. Durant les guerres carlistes va ser llargament  disputada i ocupada per les tropes d'En Serrador i En Sanz. En 1901 la reina regent, en nom del rei Alfons, li va concedir el títol de Ciutat.

Medi Social

La base de l'economia és l'agricultura, concretament els cítrics i tot allò relacionat amb el conreu d'estos: recol·lecció, manipulació i exportació. S'han de  mencionar els serveis, l'hostaleria i la pesca.

Recorregut urbà

Borriana ofereix als seus visitants un ampli recorregut turístic que comença per descobrir la seua història i patrimoni artístic i cultural. Borriana alberga la primera església romànica-gòtica construïda després de la conquesta pel rei En Jaume I, l'església d'El Salvador, un edifici que va ser catalogat com a Monument Històric-Artístic en 1969 i del qual resulta impactant el seu campanar de 51 m. Un monument singular és el  convent  de la Mercé, rehabilitat i convertit ara en Centre Municipal de Cultura, ha sigut declarat Monument Històric Provincial. Passejar pel casc històric de la ciutat és endinsar-se en la seua història més significativa: els seus carrerons recorden la vila musulmana on es van basar els nostres avantpassats. Al llarg del recorregut també es poden contemplar edificis emblemàtics, com ara el temple de Sant Josep (XIX) i diversos edificis modernistes del començament del segle XX, els quals són molt representatius de la ciutat. Borriana compta també amb un destacat Museu Arqueològic Comarcal i una important mostra d'arquitectura rural, la qual es pot disgrutar a través d'una bella ruta per les sis ermites del terme, descobrint així importants vestigis del passat, com ara la Torre Carabona o la Torre del Mar.

Paisatge

D'orografia plana i de clima mediterrani, en la geografia de Borriana es diferencien tres zones, cada una d'elles amb un encís especial que fa d'este municipi un lloc interessant i amb una gran riquesa natural i cultural. Així doncs, distingim el litoral, destacable pels seus 11 quilòmetres de costa on tant els turistes com els residents poden disfrutar de les seues platges d'aigües netes i cristal·lines i arena fina. D'altra banda, trobem un casc urbà on es conjuga la història amb la modernitat, la qual cosa enriqueix encara més el seu paisatge urbà. per descomptat, s'ha de destacar també el seu paisatge natural, mostra de la gran tradició tarongera de la ciutat. Paratges com el Clot de la Mare de Déu i la desembocadura del riu Millars complementen el paisatge natural de Borriana.