Alfondeguilla

Alfondeguilla

Alfondeguilla

Els primers nuclis que es van establir en l'actual emplaçament van ser romans, dels quals hui en dia en queden restes. Més tard, amb la dominació musulmana, el Castell de Castro i la població van jugar un paper important en la resistència a la Conquesta Cristiana. Va ser centre de resistència en diverses etapes de la seua història. En el segle XX esta zona va tindre importància en la contesa de la Guerra Civil espanyola, ja que va ser l'últim reducte del Front de l'Ebre en el que l'Exèrcit Republicà va cedir davant els Nacionals.

Medi Social

Actualment les activitats econòmiques en el municipi es basen en l'agricultura de secà i de regadiu (hui en dia en alça), a nivell familiar. En el municipi no existeix cap polígon industrial. Les empreses que hi ha són també de caràcter familiar. Els veïens es desplacen a treballar a les poblacions veïnes. Antigament alguns artesans es dedicaven a la fabricació d'Aixereta (trena d'espart), i les dones es dedicaven a elaborar espardenyes d'espart. En l'actualitat estos oficis s'han extinguit. 


Recorregut urbà

Alfondeguilla destaca per la pintoresca estructura que dibuixen els seus carrers costeruts. El poble té dues entrades: una per l'avinguda Betxí i una altra pel carrer Major (el principal del poble), que desemboquen a la plaça on es troba l'església parroquial de Sant Bartomeu. Podries continuar la passejada en direcció a la part més antiga de la població, denominada Castellet. El Calvari, situat als afores de la població, també forma part del conjunt arquitectònic.

Paisatge

Per la situació geogràfica del municipi, este gaudeix d'un clima temperat durant totes les èpoques de l'any, el qual afavoreix el desenvolupament de la flora mediterrània i l'aparició de fauna autòctona. Alfondeguilla té una extensió de 28,2 km2 i una altitud sobre el nivell del mar de 211 m. Part del terme d'Alfondeguilla pertany al Parc Natural de la Serra d'Espadà.