#

L' Albà


L'Albà se celebra el dia de Nit de Nadal, després de la Missa del Gall en l'Església Parroquial.

És sens dubte l'element definitori per excel·lència del folklore alcorí més pur, un dels actes més representatius i estimats. Un fenomen cultural de primer orde que, per la seua rotació anual, sol passar un tant desapercebut per a molts, mentres per a altres és una joia etnològica d'incalculable valor.

Es tracta d'una peça musical mescla de jota aragonesa i albà valenciana, l'origen de la qual pareix remuntar-se almenys al segle XVII. Les estrofes estan formades per versos octosíl·labs i rima consonant, organitzats en distintes parts (peu, quarteta, cos i trobo).

La composició instrumental està formada per corda de rondalla (guitarres, guitarrons, bandúrries, cítares, contrabaix i violins). En percussió, destacar la pandereta, les castanyoles i el triangle. Actuen també dos clarinets, alt i baix. L'intèrpret és un solista o "Cantador" que es renova cada any, al que acompanya un nombrós cor, generalment cantadors veterans.

L’Albà se canta en Nit de Nadal per a celebrar el naiximent de Jesús. A continuació, la comitiva es trasllada al domicili de l'alcalde per a interpretar una altra Albà, de carácter satíric.


Més informació

Telèfon: 964 360 002

Fax: 964 386 455

[email protected]